Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Мария Габриел в Бургас: В борбата с дезинформацията няма рецепта чудо

Мария Габриел в Бургас: В борбата с дезинформацията няма рецепта чудо

"Фалшивите новини не са ново явление, такива е имало още в Древна Гърция. Проблемът в днешно време е скоростта на разпространение".

"Цифровизацията не е бъдещето, тя е тук и сега, част от ежедневието ни. Тя дава възможност за икономически растеж, но и повишава риска социално изключване, бедност и сегрегация на база градове, региони и цели страни". Това заяви еврокомисарят и кандидат за евродепутат от листата на ГЕРБ - Мария Габриел в рамките на дискусия на тема "Фалшиви новини и ценности на цифровото общество", която се проведе в Бургас днес.

Домакин на събитието бе експоцентър "Флора". Сред присъстващите бяха зам.-областният управител Севдалина Турманова, председателят на Общински съвет, представители на Общината, местния парламент, университетите и културните институти в града. Водещи на дискусията бяха Мария Габриел, кандидатът за евродепутат Ивелина Василева и кметът на Бургас - Димитър Николов.

"През последните месеци борбата с фалшивите новини стана още по-актуална. Статистиката показва, че от всеки 10 новини, които споделяме, 6 сме споделили, без дори да ги прочетем, само заради заглавието. Така неволно ставаме дистрибутори на дезинформация. Аз самият станах жертва на фалшива новина и разбирам какво означават те", заяви в приветствието си Николов.

В ЕС фалшивите новини не са незаконно съдържание. Според европейското законодателство, такива са езикът на омразата, контрабандата на съдържание, сексуалното насилие над деца, пропагандата за тероризъм, поясни Мария Габриел.

"До преди две години темата дори не фигурираше в дневния ред", заяви тя, като отбеляза, че в областта на дезинформацията има не само незаконно съдържание. По думите й, в дефиницията, която ЕК даде за фалшиви новини, дезинформацията е определена като разпространение на съдържание с намерение за вреда.

"Фалшивите новини не са ново явление, такива е имало още в Древна Гърция. Проблемът в днешно време е скоростта на разпространение. И това, че фалшивите новини рушат доверието. 83% от европейците смятат, че дезинформацията е заплаха за европейските принципи. Те са проблем най-вече в няколко теми - здравето, околната среда, миграцията. В борбата с дезинформацията няма рецепта чудо. Всеки от нас може да допринесе. От платформите, през рекламодателите и журналистите, та до отделния потребител", обясни кандидатът за евродепутат.

Мария Габриел уточни, че от началото на инициативата за борба с дезинформацията до днес, вече има резултати, които обаче не са достатъчни. По думите й, те обаче могат да станат добра основа за ново европейско законодателство. И макар то да не може да предотврати появата на фалшиви новини, то може да ограничи тяхната сила и видимост.

Към момента продължава да се работи в няколко насоки - изграждане на мрежа от национални и международни проверяващи фактите, които да гарантират истинността на разпространяваната информация, както и осигуряването на медийна грамотност на младите от най-ранна възраст.

Другата насока, в която Европа работи е подкрепата за качествена журналистика. По предложение именно на комисаря Мария Габриел, Евросъюзът вече борави с бюджет от 61 млн. лева за финансови стимули на медиите.

"Продължава и работата с държавите членки, които номинират точки за ранно предизвестяване във връзка с изборите", посочи кандидатът за евродепутат.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега