Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Млада бургазлийка ни кани да тръгнем "Без компас" към едно по-чисто бъдеще

Млада бургазлийка ни кани да тръгнем "Без компас" към едно по-чисто бъдеще

Да променим света отпадък по отпадък!

Екологията, замърсяването, рециклирането, унищожаването и опазването на околната среда са сред основните теми в глобален мащаб. Но което е по-важно, те стават все по-важни за младите хора. Доказват го номинацията за Нобелова награда на 16-годишната Грета от Швеция, вайръл ефекта на #Trashtag, активността на малки и големи деца и ученици в кампании за събиране на пластмаса и почистване на природни обекти, паркове, градини, рециклираното изкуство и още и още...

Поредно доказателство за тази положителна тенденция е инициативата "Без компас". Зад нея стои едно бургаско момиче на име Димитрина. Тази година й предстои да завърши Търговската гимназия, да отпразнува абитуриентския си бал, да се впусне в ново приключение. Но междувременно, тя се бори да вдъхновява другите да обръщат поглед към природата.

"Винаги съм усещала силна връзка между мен и заобикалящата ме среда, не съм фен на урбанизацията и прекарвам голяма част от свободното си време сред природата. Смятам, че всичко живо носи красота, която всеки от нас може да види, стига да пожелае", сподели тя с "PoligrafF" и посочи, че според нея "определено потребяваме повече отколкото се нуждаем".

И понеже вярва в това, че "ние сме тези, които са на власт" и няма място за оправдания с липсата на време и средства, Димитрина е решена да демонстрира това като организира различни акции за почистване не само в Бургас, но и в други градове. За свое вдъхновение тя посочва акциите на софийската група Grimaze и техните събития "Метъл за смет". Стреми се отделните акции да преминават в приятна атмосфера, с музика, смях и в приятелско настроение.

"Целта на "Без компас" е да накара хората да преосмислят действията си, защото според мен, замърсяването вече се е превърнало в навик, който е на подсъзнателно ниво, рефлекс. Искам да променя това, да вкарам тази практика във всекидневието на хората. Да почистват, но и да не изхвърлят", споделя младата бургазлийка.

Общо до сега са се състояли почиствания на Кръста над "Меден рудник"; парк "Славейков"; Плажната ивица до Морска гара. Последната инициатива под надслов "Музикално горско почистване" се проведе тази събота в Боровата горичка край "Меден рудник". Доброволците, организирани във Facebook, успяха да съберат 3 200 литра боклук - пластмасови и стъклени бутилки, опаковки, фасове и много, много стиропор.

Димитрина споделя, че в първите акции са се включили предимно нейни приятели и познати, но в следващите събития участие са взели и напълно непознати хора, откликнали на поканата в социалната мрежа. Но към събитията й вече се присъединяват бургазлии от всякакви възрасти, с всякакви интереси и навици.

А сега "Без компас" търси и нов обект в района на София за следващата си акция тази седмица. Тъй като Димитрина не познава добре проблемните точки на столицата, предложенията са добре дошли във Facebook страницата.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега