Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НЗОК: Министърът няма право да иска оставката на управител на Касата

НЗОК: Министърът няма право да иска оставката на управител на Касата

От НЗОК посочват, че въпросното писмо, изпратено от проф. Камен Плочев до Народното събрание е с информативен характер и влиза в правомощията на управителя.

"Министърът няма право да иска оставката на управител на Касата", категорични са от институцията, в отговор на днешното изявление на ръководителя на здравното ведомство - Кирил Ананиев. От НЗОК посочват, че въпросното писмо, изпратено от проф. Камен Плочев до Народното събрание е с информативен характер и влиза в правомощията на управителя.

Ето какво гласи официалната позиция на Здравната каса*:

"1. С множество писма от 2015 г. и последното от 02.02.2018 г., НЗОК е уведомявала многократно Министерството на здравеопазването за задълженията на Българската държава по искове от органите за връзка на съответните държави-членки за възстановяване на разходи по реда на чл. 62 от Регламент (ЕО) № 987/2009.

2. С писмо, изх.№ 04-04-42 от 02.02.2018 г. проф. д-р Камен Плочев е уведомил министър Кирил Ананиев и зам.-министър Жени Начева за задълженията на България, които НЗОК администира към здравноосигурителните институции на другите държави-членки на ЕС и които възлизат общо на 271 358 066,67 лв. От тях задълженията към германските здравни фондове са в размер на 128 138 187,79 лв. Неприключените задължения, за които до края на 2018 г. изтичат 18-месечните срокове за заплащане, ще бъдат в размер на 207 430 621,17 лв. Съгласно чл. 67, параграф 5 от Регламент (ЕО) № 987/2009, държавите-членки разполагат с 18-месечен срок от получаване на исковете, за да възстановят разходите към осигурителните институции на другите държави-членки за предоставено и авансово заплатено от тях лечение на чужди здравноосигурени лица в лечебните заведения на тяхна територия. След тази дата започват да се начисляват лихви за просрочие и се създават условия за започване на наказателни процедури към съответната държава-длъжник. Към 31.01.2018 г. просрочените задължения на НЗОК към здравните фондове в другите държави членки възлизат на 133 571 232,07 лв.

3.Писмото, със същото съдържание, което е получил министър Ананиев на 02.02.2018 г., е изпратено до всички парламентарни групи, защото управителят на НЗОК се избира от Народното събрание. Следва да се има предвид, че проф. д-р Камен Плочев е избран за управител на НЗОК с гласовете на всички парламентарни групи, като „за“ са гласували 205 депутати и 1 „въздържал се“. Писмото има само уведомителен характер и целта е депутатите да бъдат запознати с този финансов ангажимент и да се потърси законодателно решение. В годината на първото ни Председателство на Съвета на Европа, дори и частично изпълнение на това задължение на държавата към другите държави-членки, само би подобрило имиджа на България, като коректен и сериозен партньор. Писмото няма характер на документите, с които се инициира нормативно установената актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г. Управителят на НЗОК знае правомощията, които има съгласно Закона за здравното осигуряване и предложението да се обсъди възможността за прилагане на чл. 23, ал. 1, т. 9 от Закона за здравното осигуряване, а именно да се предвидят целеви субсидии от държавния бюджет за изпълнение на задълженията, които произтичат от прилагането на правилата за координация на системите за социална сигурност, не представлява процедурата за актуализация на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г.

4. Съгласно чл. 19, ал. 4 от Закона за здравното осигуряване предсрочното прекратяване на мандата на управителя на НЗОК става с решение на Народното събрание при определени условия:
- Влязла в сила присъда за умишлено престъпление от общ характер;
- Влизане в сила на акт, с който е установен конфликт на интереси по Закон за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ);
- Системно нарушаване на неговите задължения, неизпълнение на решение на Надзорния съвет или извършване или допускане на извършването от други лица на груби или системни нарушения на задължителното здравно осигуряване;
- Обективна невъзможност да изпълнява задълженията си като Управител за срок, по-дълъг от три месеца;
- Подаване на оставка;
- Смърт.

Писмото, предизвикало реакцията на министър Ананиев, не попада в основанията за предсрочно освобождаване на Управителя на НЗОК. Още повече, министърът на здравеопазването няма правомощия да иска оставка на Управител на здравната каса. Неслучайно законодателят е регламентирал избора на Управител на НЗОК  да се извършва от Народното събрание. Целта е да се елиминира възможността да се оказва влияние от страна на изпълнителната власт."


* Публикуваният текст е пълен и без редакторска намеса.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега