Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НЗОК: Промените при лекарствата за онкоболните няма да се отразят на пациентите

НЗОК: Промените при лекарствата за онкоболните няма да се отразят на пациентите

"Указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти", категорични са от Касата.

Въвеждането на нова формула за изчисляване количествата лекарствени продукти за лечение на онкологичните заболявания на база ръст, тегло и телесна повърхност получи широк обществен отзвук. Масово пациенти се разтревожиха, че това ще доведе до недостиг на медикаменти за определени групи хора, но от Националната здравноосигурителна каса категорично заявиха, че ще бъде заплатено реалното лечение на всеки един пациент.

Промените всъщност били въведени, за да се подобри отчетността и за да се намалят разходите на здравните заведения. Ако определено болнично заведение надвиши заложените в наредбата месечните количества, изчислени на база средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, касата щяла да заплати разходите, но след проверка от страна на институцията.

От Касата заявиха още, че този засилен контрол върху разходването на медикаменти ще бъде в полза и на пациентите, тъй като ще доведе до по-ефективно използване на лекарствените продукти и ще намали разходите на лечебните заведения. Това, от своя страна, щяло да облекчи и тежестта върху Здравната каса и, респективно, джоба на здравноосигуряващите се лица.

"Указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано", категорични са от Касата.

Заложеният механизъм в НРД не касае пациентите, а финансовите взаимоотношения между НЗОК и договорните партньори, допълват от институцията. Целта била да се спре разхищението на тези скъпи медикаменти. По сметки на касата, в момента от тях се изхвърлят 25-30% от количествата, но било възможно тези стойности да бъдат намалени до 5-7%.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега