Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

НСИ: Иисус Христос е роден по време на преброяване

НСИ: Иисус Христос е роден по време на преброяване

Практиката за преброяване на населението е толкова стара, колкото и държавата като институция. Не се знае кой е първият владетел, броил поданиците мъже за военни цели или изготвил списък на домакинствата, за да ги облага с данък.

Практиката за преброяване на населението е толкова стара, колкото и държавата като институция. Не се знае кой е първият владетел, броил поданиците мъже за военни цели или изготвил списък на домакинствата, за да ги облага с данък. Но историческите извори изобилстват от данни за преброявания от различни епохи. А числата от хилядолетия имат голямо значение за политическата власт.

Смята се, че началото на броенето на хора, животни и продукти от първа необходимост е поставено още в Древен Вавилон - преди близо 6 000 години. По онова време било решено да се преброят хората, добитъкът, маслото, млякото и медът, както и вълната и зеленчуците.

Знае се, че преброявания на населението са извършвали древните египтяни, японци, гърци, евреи, перси и римляни, като резултатите обикновено са били държавна тайна. Данни за преброявания в Европа има от 15-и и 16-и век. За разлика от днес, тогава статистиката се правела със сметала и анкетьори с математическа дарба, разказват от Националния статистически институт.

Едно такова преброяване се е случило и в годината на Рождество Христово, сочи Евангелието от Лука. Според библейския текст, то било поръчано от кесаря Август. Всеки трябвало да се запише в родния си град, заедно със семейството си. Това направил и Йосиф, който се отправил към Витлеем, заедно със своята невяста Мария, която очаквала дете.

Днес преброяванията са също толкова важни, колкото и в древността. Те позволяват на властта да за взема адекватни управленски решения, служат за да се определи представителността на законодателните органи, броят на лицата, които могат да гласуват, и други.

У нас за първи път е осъществено преброяване в зората на Третата Българска държава - през 1880 година. В 136-годишната история на българската статистика досега са организирани и проведени 17 преброявания. Последното е от 2011-а година, когато в страната ни за първи път се проведе онлайн преброяване на населението и жилищния фонд. По интернет се преброиха 41% от населението (в София - 66%, във Варна - 51%, в Габрово - 44%, в Русе - 43%, в Пловдив и Бургас - по 41%).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега