Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нашенци не са се възползвали от профилактични прегледи за 5,1 млн. лева

Нашенци не са се възползвали от профилактични прегледи за 5,1 млн. лева

Статистиката показва, че не повече от 3 млн. българи са се явили при личния си лекар за профилактичен преглед.

През 2017-а година нашенци не са се възползвали от профилактични прегледи за 5 133 577 лева. Макар тези медицински пакети да ни се полагат, а неявяването да се санкционира с глоба между 50 и 200 лева, оказва се, че българите нямат културата да търсят лекарско внимание, ако не страдат от наложащ проблем.

Всяка година между 4 и 6 млн. лева от бюджета на НЗОК по перо „Профилактика“ остават неусвоени, защото хората не се явяват и не се ползват от това свое право, предава в-к "Монитор". Предвидените средства за профилактични прегледи за 2017 г. са били в размер на общо на 56 134 805 лева. НЗОК се изплатила на лекари, лаборатории и центрове за образна диагностика 51 001 228 лв. за общо извършени 4 674 047 прегледа.

Статистиката показва, че не повече от 3 млн. българи са се явили при личния си лекар за профилактичен преглед. Останалите би трябвало да бъдат глобени, но по данни на Здравната каса, към този момент няма нито един санкциониран.

Повечето изследвания, включени в пакета на НЗОК, са за пациенти над 46 години, като броят им се увеличава с възрастта. Най-много се полагат на хората между 46 и 65 години. На представителите в тази възрастова група се прави пълна кръвна картина веднъж на пет години. Ако обаче човек е с хронично заболяване, му се полагат повече изследвания.

При мъжете над 46 и при жените над 50 години се изследват холестеролът и триглицеридите. На всеки две години мъжете над 50-те трябва да изследват и своя простатно-специфичен антиген (PSA), а на жените от 50 до 69 г. се прави мамография. За тези изследвания джипито е длъжен да издаде съответните направления, които не са лимитирани както останалите. Навършилите 65 имат право на пълна кръвна картина всяка година, а веднъж на пет години да се изследват триглицеридите и холестеролът.

Младите хора, навършили 18 години, също имат право на профилактични прегледи. За здравноосигурените между 18 и 30 години веднъж на 12 месеца се изчислява индексът на телесната маса, зрителната острота, измерва се кръвното налягане, прави се електрокардиограма и се изследва урината.

Пълна кръвна картина веднъж на четири години е задължителна за хората във възрастовата група 30-45 години. Нaд 65 г. вcякa гoдинa ce пpaви пълнa кpъвнa кapтинa. Оcвeн тoвa нa 5 гoдини ce изcлeдвaт хoлecтepoлът и тpиглицepидитe, a cъщo и зa cъpдeчнocъдoв pиcк пo cиcтeмaтa “Скop”.

Независимо от гарантираните профилактични прегледи и изследвания за хората от различните възрасти на бременните се осигурява специална профилактика. По данни на акушер-гинеколози не всички майки, особено от малките населени места, се възползват от правото на профилактични прегледи след раждането.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега