Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Недисциплинираният народ" виновен за опашките при презаверките на рецептурни книжки

"Недисциплинираният народ" виновен за опашките при презаверките на рецептурни книжки

Личните лекари, "недисциплинираният български народ" и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. души на опашки в жегата пред районните здравни каси, за да изпълнят бюрократичната процедура по заверка на рецептурните си книжки. Това стана ясно от обяснение на пресцентъра на касата, направено пред в. "Сега".

Личните лекари, "недисциплинираният български народ" и критичните публикации в медиите са причина за струпването на близо 2 млн. души на опашки в жегата пред районните здравни каси, за да изпълнят бюрократичната процедура по заверка на рецептурните си книжки. Това стана ясно от обяснение на пресцентъра на касата, направено пред в. "Сега". До хаоса се стигна, защото касата трябва да въведе 4-значни кодове на лекарствата по инструкция на ЕС. В действителност цялата работа е заради дописване на една цифра.

Служителка на пресцентъра обяснява пред изданието, че дълго се е умувало как да се избегне разкарването на хората, но се оказало, че "няма начин". Тя обаче призна, че не са очаквали "такава истерия", както и че не са проследявали през последните 9 месеца дали заверките вървят, тъй като имали да вършат "милион други неща".

"Ние сме администратори на лични данни. Колегите информатици казаха, че няма друг вариант", каза служителят на въпрос защо кодовете на лекарствата не се промениха служебно. Стана ясно, че касата не се е консултирала с Комисията за защита на личните данни и на своя глава решила, че хората трябва да отидат лично на гишето. От касата твърдят, че не можели да сменят кодовете служебно, защото книжките съдържали лични данни. Оттам не можаха да обяснят каква лична данна се сменя. На въпрос защо лекарите не са сменили кодовете и не са информирали служебно касата, отговорът от пресцентъра гласи, че НЗОК не може да задължи личните лекари за нещо такова.

Пациентите, които я издържат с вноските си, обаче явно може.Началникът на отдел "Фармацевтична дейност" в НЗОК Павлина Иванова вчера заяви по Би Ти Ви, че "липсата на електронно здравеопазване е причина работата по вписването на новите четиризначни кодове в рецептурните книжки да бъде двойна".

По думите й националният регистър на рецептурните книжки съществува само в системата на районните здравни каси и не може да бъде ползван от личните лекари. Тя също не отговори защо касата служебно не въведе новите кодове.От касата си измиха ръцете от създадената бъркотия с обяснението, че още на 20 януари пуснали съобщение на електронната си страница и изпратили имейли до медиите. Въпросното съобщение е със заглавие "Отпускането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК в извънболничната помощ, става с рецепти, на които са изписани четиризначни МКБ кодове. Има гратисен период само за протоколите, издадени до края на декември 2013 година".

В него в административно-делови стил се описва бюрократичната процедура, като никъде в прав текст не се казва, че пациентите трябва да посетят личния лекар и районната каса, за да получат кодове, печати и заверки, тъй като иначе няма лекарства. Пациентите се споменават само в последните две изречения. От тях обаче също не се разбира какво разкарване се задава.

Пресцентърът препрати въпросите за отговорността за хаоса към сдружението на личните лекари. Председателят му доц. д-р Любомир Киров каза, че джипитата са предупреждавали пациентите си и заяви, че презаверяването в районната здравна каса е въпрос на лична отговорност на всеки пациент. Той прехвърли отговорността на хората, които чакали последния момент.От касата съобщиха, че вече над 1.3 млн. души са успели да си заверят книжките, а останалите няколкостотин хиляди могат да го направят и след 31 август. Докато не се явят в касата обаче, няма да могат да получат лекарства.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега