Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Новата "Богориди" с водна площ и оросителна система за минувачите

Новата "Богориди" с водна площ и оросителна система за минувачите

В Община Бургас се проведе обществено обсъждане на новото й пректно предложение по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012: "Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013.

В Община Бургас се проведе обществено обсъждане на новото й пректно предложение по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ BG161PO001/1.4-09/2012: "Зелена и достъпна градска среда" по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013. Екипът на кмета Димитър Николов вече има добър опит с тази програма, по която спечели над 8 милиона лева и обнови голяма част от главната улица “Александровска”, цялата нова част на Морската градина, улиците “Гурко” – “Адам Мицкевич”, паркчето до Старата поща и детската площадка пред Дом “Надежда”.

Новите амбиции са да бъдат спечелени 5 милиона + колкото може допълнително при търгуването и преразпределението на средствата по тази схема, която ще бъде атакувана и от другите големи български градове. Община Бургас е включила в предложението си множество обекти, за всеки от които има изготвен работен проект, и се надява да бъдат одобрени колкото може повече от тях. Крайният срок за внасяне на цялостния проект е средата на януари. Това е и последната възможности да се черпи от финансовия ресурс на ОПРР, тъй като програмният период 2007 – 2013 изтича.

“Поради тази причина мобилизацията ни е пълна”, заявиха главният архитект Веселина Илиева и експертът по европейски политики и програми Руска Бояджиева. “Целта ни е Бургас да стане удобен и за хората, не само за автомобилите. Искаме обществените пространства, с които кандидатстваме, да станат красиви, безопасни и екологични”, допълни зам.-кметът Атанаска Николова.

Много зеленина и водни площи е философията, заложена в проектното предложение на Община Бургас. Част от него е улица “Богориди”, по която се предвижда да има оросителна система за разхлаждане на минувачите през летните горещини. Грамофона пък ще бъде ситуиран в центъра на атрактивна водна площ със седящи места около нея, която ще може да се използва и като арт пространство. За историческото ядро на Морската градина /старата част/ се предвижда преасфалтиране на алеите, ново парково обзавеждане и осветление, видеонаблюдение.

В проектното предложение е включена ул. “Батенберг”, като това кореспондира с проекта за отваряне на Бургас към морето и изграждането на нова Морска гара на територията на Пристанището. Зелени акценти са обновяване на градинката пред Стария съд и създаване на нов парк в Зона Г на к-с “Меден рудник”, благоустройство и паркоустройство на районен парк "Лазур".

Предвижда се още изграждане на спортни и детски площадки из градските комплекси, както и построяване на модерен скейт парк в близост до РУМ “Велека” и Спортен комплекс “Изгрев”. На общественото обсъждане присъстваха много бургазлии на всякаква възраст, включително младежи и ученици, представители на НПО и обществени организации, архитекти.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега