Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Нова програма за борба с безработицата осигурява заетост на 830 души

Нова програма за борба с безработицата осигурява заетост на 830 души

Изпълнението на програма "Работа" може да започне от 1-ви септември, като във фокуса й ще попаднат 14 общини с висока безработица от Северозападна България.

Нова национална инициатива за борба с безработицата осигурява заетост на 830 души. Изпълнението на програма "Работа" може да започне от 1-ви септември, като във фокуса й ще попаднат 14 общини с висока безработица от Северозападна България - Ружинци, Якимово, Хайредин, Димово, Борован, Вълчидръм, Чупрене, Бойчиновци, Метковец, Макреш, Криводол, Грамада, Чипровци и Брегово. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

"Насочихме се към тозирегион, тъй като тук предлагането на работни места е малко, а в тези 14 общинибезработицата е над два пъти по-висока от средната", посочи министърът.Предвиденият ресурс по програмата е 2 млн.лева, като финансирането е от бюджета на Министерството на труда и социалнатаполитика. С тези средства ще се осигури заетост на 830 лица за четирите месецадо края на годината.

Работодатели, които ги наемат, ще получават от държавниябюджет средства за техните възнаграждения в размер на минималната заплата иосигуровки. Средният разход на едно лице при пълна заетост месечно е около 600лева. Това означава, че при около 8 400 безработни лица в тези общини, всекидесети от тях би могъл да си намери работа по тази програма.Договорите ще бъдат сключвани за 4 месеца сопция за удължаването им до 12 месеца.

"Ще направим всичко възможно да осигуримфинансиране и за 2018 г. Амбицията ни е при добро представяне на проекта даразширим програмата и да включим и други региони", каза министър Петков.

Достъп до програмата ще имат всичкибезработни, регистрирани в бюро по труда. Приоритетно заетост ще се осигурявана продължително безработни, безработни на социално подпомагане, хора безпрофесионална квалификация или с основно и по-ниско образование, младежи до 29години.

В програмата могат да се включат максималноширок кръг работодатели от частния сектор, общинските администрации, общинскитепредприятия, социални предприятия, дружества за заетост, предприятия, коитоосигуряват временна заетост, неправителствени организации.

"Даваме приоритет на частните работодатели,защото очакваме, че част от лицата, които ще бъдат наети от тях, след изтичанесрока на субсидираната заетост, ще останат и ще продължат да работят", казаминистър Петков.Дейностите, за които частният сектор щеможе да наема безработни, не са ограничени.

Общините ще могат да ги наемат вобщополезни дейности - ремонтни дейности по поддръжка на сгради, комуналнобитово обслужване, озеленяване, оформяне на тревни площи, изграждане на зони заотдих, ремонт и поддръжка на общински пътища, почистване на речни корита,отводнителни канали и канавки, поддържане на екопътеки и зони за отдих,отстраняване на неправомерни сметища, включително услуги, свързани с грижи вдома за деца и възрастни хора.

През следващата година в програмата ще бъдевключени и курсове по ограмотяване и обучения по професия, тъй като голяма частот трайно безработните са без квалификация и образование.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега