Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

ООН с мрачна прогноза за демографията на България

Роден експерт: Българската нация няма да изчезне
ООН с мрачна прогноза за демографията на България

Според статистиката на световната организация, през 2050 година населението на България ще наброява 5,4 млн. души, а през 2100 - едва 3,8 млн.

ООН оповести мрачна прогноза за бъдещето на България. Според статистиката на световната организация, през 2050 година населението на България ще наброява 5,4 млн. души, а през 2100 - едва 3,8 млн. Роден експерт обаче внася доза оптимизъм. Проф. Пенка Найденова е категорична, че до изчезване на българската нация няма да се стигне.

В интервю за Deutsche Welle експертът посочва, че влошаването на демографската ситуация в България се дължи на нарушения баланс между броя на живородените и на починалите. Освен това броят на емигрантите е доста по-висок от броя на имигрантите, а в резултат осезаемо нараства делът на хората на 65 и повече години. В момента те са 22% от цялото население, но към 2050 година ще бъдат поне 33%.

"Остаряването на населението не е кризисно явление - то е резултат от развитието на демографската система. Населението на България ще намалява, както във всички развити страни - редом с нарастването на средната продължителност на живота и със спада в раждаемостта. Не очаквам обаче това да доведе до изчезване на българската нация", казва проф. Найденова, цитирана от в-к "Сега".

Според нея, преодоляването на кризата зависи най-вече от основни промени в образователната система и регулирането на пазара на труда. Що се отнася до другия основен проблем - малцинствата, проф. Найденова коментира, че за разлика от българите и турците, които са преминали през всички фази на първия демографски преход, ромите в България ще увеличават числеността си, тъй като не са преминали дори през втората му фаза, свързана с намаляване на смъртността при запазена висока раждаемост.

"Единствено осезаемото нарастване на темповете на икономически растеж и на стандарта на живот е в състояние да промени неблагоприятното миграционно салдо", посочва експертът.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега