Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Образование, екология и бизнес - акцентите в Бюджета на Бургас за 2019-а

Образование, екология и бизнес - акцентите в Бюджета на Бургас за 2019-а

Финансовите разчети бяха представени днес от кмета Димитър Николов и екипа му.

Образование, екология и бизнес - това са акцентите в бюджета на Община Бургас за 2019-а година. Финансовите разчети бяха представени днес от кмета Димитър Николов и екипа му. По думите му, предварителната макрорамка е 253 млн. лева, но през следващите дни тя щяла да набъбне, след като стане окончателно ясно с какви пари разполага администрацията в банковите си сметки.

"Тази година приключваме по-стабилно от 2017-2018, с по-голяма наличност по сметките. Община Бургас е изключително стабилна, в добра кондиция. Изпълнили сме почти всички ангажименти за настоящата година", коментира Николов и посочи, че "минусчетата били няколко", но те се дължали на външни фактори като обжалвания и законови ограничения. Ето и акцентите, набелязани от градоначалника, за следващата година:

ОБРАЗОВАНИЕ

В сферата на образованието щяло да се работи в няколко посоки. Една от инициативите е пълна реконструкция и модернизация на класните стаи на първокласниците. Те са общо 92 на брой, като всяка от тях щяла да бъде преоборудвана с антибактериални подови настилки, самостоятелни чинове, нова дограма, интерактивни дъски и други технологични иновации. Ще бъдат осигурени и средства за квалификация на всички преподаватели, които поемат първокласници догодина. Необходимите средства за целта са близо 1 млн. лева, а дейностите ще бъдат обезпечени с общински пари.

С ресурс от 1.3 млн. лева ще стартира нова програма "Активни и здрави", която включва облагородяване на дворните пространства и организирането на инициативи, промотиращи активния и здравословен начин на живот сред децата. За целта Общината е назначила и нов консултант - представител на една от големите бургаски спортни фамилии.

"Професия на бъдещето" е третият акцент в бюджетната програма. Финансовият ресурс за нея е 4.7 млн. лева. Инициативата включва модернизиране на професионалното образование чрез преоборудване на кабинетите по занаяти. Ще бъдат въведени и нови специалности в областта на електрическите коли и хибридите, софтуерното обслужване на автомобилите, авиацията. Ще се разработи нова електронна платформа, свързваща образованието с бизнеса, която ще предлага стажове за учениците от професионалните гимназии.

В бюджета са предвидени и средства за довършването на детската градина в "Черно море", както и изграждането на ново училище в "Горно Езерово". Една от най-важните точки е увеличаването на издръжката на децата в детските градини с 450 000 лева. Тези средства ще бъдат вложени в по-здравословните менюта на малчуганите, повече образователни книжки, обучение на възпитателите. Промяна в таксите няма да има.

ЕКОЛОГИЯ

В Бюджет 2019 са заложени мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух. По различни програми ще бъде финансирано оборудването на домакинствата в "Долно Езерово" с по-екологични отоплителни уреди, тъй като там има най-голямо замърсяване с ФПЧ, посочи Николов. Домакинства и от други райони на града ще получат достъп до средства за подмяна на отоплението на твърдо гориво.

Заделени са и средства за независимия мониторинг на въздуха, приет от Общински съвет. Освен това, се увеличава и бюджетът за поддръжка на чистотата на улиците и парковете, включително с нова техника и казани за сметосъбирането, модерна техника за миене на улиците. Догодина стартира и новата анаеробна инсталация. Подземните контейнери за смет ще бъдат удвоени като брой. Продължава и програмата за саниране на сгради, като приоритет ще бъдат архитектурните паметници по "Богориди", които Общината ще обнови за своя сметка, а след това ще търси по съдебен път парите от собствениците.

ПОДКРЕПА НА БИЗНЕСА

През 2019-а се очаква да бъдат открити нови 14 предприятия със 700 работни места, посочи кметът Николов. Сред мерките в подкрепа на бизнеса влиза изграждането на довеждаща инфраструктура, където е необходимо, увеличаване капацитета на индустриалния парк с нови 600 дка, както и стартирането на работата по обособяването на новата индустриална зона в Равнец.

Предстои и изграждането на нов инвестиционен портал, който да осигури връзка между администрацията и бизнеса. Разработвали се и мерки за привличането на инвеститори.

ИНФРАСТРУКТУРА

И догодина ще продължат инфраструктурните ремонти из града. Ще бъде довършен новият конгресен център край Морска гара, както и проточилият се проект "Арена - Бургас". Очаква се да стартират ремонтите на бул. "Демокрация" и бул. "Захари Стоянов", бул. "Проф. Якимов". Ще бъдат обновени и ул. “Димитър Димов”, ул. “Георги Кирков” между улиците “Възраждане” и “Лермонтов”.

"Продължава ремонтът на малките улици в ЦГЧ. Два проекта, с които ще кандидатстваме за и финансиране на “Алеко Константинов”, където предстои ВиК ремонт. Ремонт на Часовника и градинката край него. Нов младежки център в “Меден рудник” със зрителна зала в центъра на зона А. В района ще има и нов микропарк. Ремонт на Филхармонията, ще бъде изграден буферен резервоар в “Сарафово”. Ще бъде укрепено и свлачището между града и квартала", изброи още Димитър Николов.

Очаква се догодина да бъдат обособени и 1000 нови паркоместа. През 2019-а най-после трябва да стартира и ремонтът на НХК и проекта за библиотеката. Търси се и подходяща програма за новата галерия край Общината, тъй като администрацията не искала да финансира сама проекта. Предстоят още ремонт на пристана на “Света Анастасия”, изграждането на нови атракции на територията на “Аква Калиде” и “Ченгене Скеле”, рибарско пристанище в “Крайморие”.

По отношение на "жабарника" на пл. "Тройката", юристите на Общината очакват становище за претенциите на собствениците на имотите, които трябва да бъдат отчуждени. "Преговорите продължават. Получихме десетки предложения за бъдещето на това пространство. Някои искат парк, други зона за отдих, обекти на образованието и културата (библиотека, училище), подземен паркинг, подземни търговски и културни площи с парк отгоре. Има идеи и от студенти по архитектура, които работят дипломни проекти по тази тема, които са добре издържани идейно и технически. Планираме да направим широко обществено допитване с 6-7 варианта, от които да се избере най-популярният", заявиха началникът на правния отдел и главният архитект на Бургас.

В отговор на журналистически въпрос за втората част на ул. "Александровска" общинският екип посочи, че вече има работен проект, но първо трябва да се направи ВиК ремонт, за който водоснабдителното дружеството не било заделило средства. Имало и разминавания с кадастралната карта, които трябвало да бъдат изчистени.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

В сферата на здравеопазването Общината се готви да закупи ново оборудване за Медицинския факултет и нова и иновативна техника за Онкодиспансера. Ще бъдат финансирани и ин-витро процедури.

СОЦИАЛНА ПОЛИТИКА

През 2019-а предстои да бъдат разкрити пет нови социални услуги, включително Център за подкрепа на жертви на сексуално насилие.

СПОРТ

Акцентите в ресор "Спорт" включват финансиране и дофинансиране на няколко международни турнира, както и стартирането на проекта за нов стадион в ж.к. "Меден рудник".

КУЛТУРА

Общината е заделила пари за дофинансиране на новия пълнометражен филм за Петя Дубарова. Имало и идея за скулптурен симпозиум на главните улици и паркови зони. Той щял да бъде реализиран с подкрепата на новия филиал на НХА. Програмата пък щяла да бъде обогатена със събития "Заедно в Бургас", арт фестивал "Летни улици" и др.

Предстоят поредица от обществени обсъждания, преди проектобюджетът да влезе в Общински съвет. Датите ще бъдат съобщени скоро.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега