Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха безценна икона от слонова кост при разкопките на крепостта Русокастро

Откриха безценна икона от слонова кост при разкопките на крепостта Русокастро

По същество находката представлява крило от триптих.

Безценна находка бе открита при разкопките на крепостта Русокастро, информират от Регионалния исторически музей Бургас. Рядка двустранна икона от слонова кост, изобразяваща архангел Гавриил и Св. Василий Велики бе намерена под ръководството на бургаския археолог Милен Николов.

На обратната страна на иконата са изобразени двакръста – напрестолен и процесиен. Изображенията са част от сцената„Благовещение“.По същество находката представлявакрило от триптих. Той е бил трисъставен и е ползван като походен олтар.

Находката е била изработена през 10 век вКонстантинопол, по поръчка на някой от византийските императори или на някойчлен от императорското семейство. Само те са имали възможност да получаватизключително скъпата за средните векове слонова кост - тогава тя е била ценена повечеи от златото.

В световен план приархеологически разкопки са открити не повече от 15 подобни находки. В Българиясе съхранява само един подобен предмет, открит при разкопките на царскатацитадела Трапезица във Велико Търново. Той е намерен от френския археолог ЖоржСьор в началото на 20 век и представлява фрагмент от икона от слонова кост,изобразяваща сцената „Успение Богородично“.

Находки от подобен елитен клас сесъхраняват в най-големите музеи в света като Лувър, Британския музей, музеяМетрополитън, а сега и в Регионален исторически музей Бургас. Тяхната рядкостсе дължи на това, че са изработвани само за нуждите на византийските императории на техния най-близък семеен кръг.

Днес подобни находки се съхраняват в някоицърковни съкровищници в Западна Европа, където са достигнали след Четвъртиякръстоносен поход. Тогава рицарите, превзели Константинопол, разграбват византийскатаимператорска съкровищница, в която са се съхранявали подобни изделия от слоновакост. Впоследствие те ги даряват на някои от катедралите в големитезападноевропейски градове.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега