Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Откриха скулптурата на Калоянчев край Летния театър в Бургас

Откриха скулптурата на Калоянчев край Летния театър в Бургас

Титанът на българската сатира Георги Калоянчев вече ще посреща хората на входа на Летния театър в Бургас. Скулптурата му в естествен ръст е дело на Георги Чапкънов. Паметникът беше открит на специална церемония, на която присъстваха съпругата на големия актьор Валя Калоятчева, синът му Ивайло Калоянчев, Никола Анастасов, Славчо Пеев, приятели, близки и почитатели на Калата.

Титанът на българската сатира Георги Калоянчев вече ще посреща хората на входа на Летния театър в Бургас. Скулптурата му в естествен ръст е дело на Георги Чапкънов. Паметникът беше открит на специална церемония, на която присъстваха съпругата на големия актьор Валя Калоятчева, синът му Ивайло Калоянчев,  Никола Анастасов, Славчо Пеев, приятели, близки и почитатели на Калата. 

"Калоянчев го боготворях, велик е наистина. Имах късмета да направя неговата скулптура. Благодаря на всички бургазлии, които дадоха, каквото можаха, за да стане тя факт. Свърших си работата, щастлив съм, бъдете и вие щастливи", каза по време на церемонията скулпторът Георги Чапкънов - Чапа.

Изграждането на паметника на Георги Калоянчев стана след като Общественият дарителски фонд и Община Бургас започнаха кампания за набирането на средства под надслов "Аз дарявам за Калата". В нея се включиха много културни институции, организации и граждани. Паметния ден за Бургас уважиха министър Ивелина Василева, кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, Георги Николчев от Обществения дарителски фонд.

"Днес е специален ден за града ни. Специален, защото ние, бургазлии, показваме отношението си към един наистина велик българин, роден в Бургас. Благодаря на многото организации и най-вече на стотиците анонимни бургаски граждани, които даряваха за Калата. Те направиха така, че Бургас да излезе с достойно лице пред културната карта на България. Прекланям се пред вас", каза кметът Димитър Николов.

"Господин кмете, хората в Бургас са по-усмихнати от други градове. Сигурно и Калата има дял за това", заяви актьорът Славчо Пеев.

След откриването на паметника, в Летния театър беше поставен спектакълът "Господин Ганьо Балкански", с който неизменно свързваме Георги Калоянчев. Този път в главния герой се превъплъти синът на Калата Ивайло Калоянчев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега