Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

От днес влиза в сила електронната винетка

От днес влиза в сила електронната винетка

Вече са продадени 13 000, конвертирани са 47 000 хартиени стикера

От1 януари 2019 г. в България се въвежда електронна винетка за ползване наплатената пътна мрежа. За тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е-винетките щеса валидни до 15 август 2019 г. включително.

От 16 август 2019 г. за тях севъвежда тол като съвременен начин за събиране на такси.Отначалото на продажбата на е-винетки на 17 декември 2018 г., вече са купени 13000 броя за 1,3 млн. лв. Цените на всички видове винетки остават непроменени ипрез 2019 г.Систематаза събиране на пътни такси е базирана на съвременни технологии, коитопозволяват удобни начини за плащане и осъществяване на контрол. 

С влизане в сила нае-винетката отпада необходимостта да се залепва хартиен стикер на преднотостъкло на пътното превозно средство. При проверка от контролните органи напътя, шофьорите не са задължени да представят документ, удостоверяващ купенаe-винетка.

Конвертиранетокъм е-винетка е препоръчително

Всички хартиени винетнистикери, купени през 2018 г. и които изтичат след 1 януари 2019 г., запазватсвоята валидност. Шофьорите трябва да ги запазят, залепени на предното стъклона автомобила до датата, на която изтичат. Сайтът www.bgtoll.bg дава възможност за конвертиранена валидните хартиени винетки към електронни, като операцията не езадължителна. Тя обаче се препоръчва за улеснение при пътуването. При спиранеот тол контрола, шофьорите няма да се считат за нарушители, след като иматвалидна винетка, залепена на стъклото.До момента през www.bgtoll.bg са конвертирани 47 000 хартиенивинетки.

Покупката – стъпка по стъпка

Електронна винетка може да се купи чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилно приложение и терминалитеза самотаксуване в ГКПП и търговските обекти. Запазва се и традиционният начинза продажба - в брой в търговски обекти и в областните пътни управления наАгенция “Пътна инфраструктура”. При покупка чрез www.bgtoll.bg и на терминалите може да се плаща скредитна и дебитна карта, а през уеб сайта е възможен и банков трансфер. Акошофьорите изберат последната възможност, трябва да предвидят 1-2 дни, които санеобходими, за да се отрази плащането в системата, както е при всички банковиплащания.

Необходимо е първо да се избере какъв продукт ще се ползва -уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна  винетка за леките автомобили и дневна, седмичнаи месечна за тежкотоварните. За улеснение в сайта и в мобилното приложениеавтоматично е посочена българска националност на регистрационния номер.Чужденците, които трябва да купят електронна винетка, ще могат да го направятна още седем езика – английски , немски, руски, турски, гръцки, сръбски ирумънски.

След избор на държавата, в която е регистриран автомобилът,за който се купува е-винетка, се въвежда регистрационният му номер. Графичниятвид на символите от регистрационния номер трябва да отговаря на графичнотоизписване на буквите в номера, независимо дали се използва клавиатура накирилица или на латиница. При изписването на номера се въвеждат само букви ицифри. В случай, че регистрационният номер съдържа тире, точка или интервал,те не се въвеждат. Буквените символи от регистрационния номер се изписват сглавни букви. След това се избира период на валидност на винетката.Системата автоматично изчислява коя е крайната дата за валидността й. Всичкишофьори трябва да изберат категорията на автомобила си и да внимават заправилното вписване на регистрационния номер.

Системата позволява е-винеткатада бъде активирана с дата най-късно 30 дни след момента на купуването ѝ. По желание може да бъде посочена електронна поща, на коятода се получи обратна разписка. Не е нужно да тя да се разпечатва, нито да сеноси в автомобила си, нито да се представя на контролните органи. Следполучаване на идентификационен номер на транзакцията за купена е-винетка, можеда се изтегли файла с разписка или да се въведе електронен адрес, на който дая получи, и след това да се приключи процедурата по покупката.

В рамките до 5 минути след купуване на винетката, тазиинформация ще бъде въведена в системата и всеки сам ще може да провери дали тяе валидна чрез специалния бутон “Проверка на е-винетка”.Е-винетката е държавна такса и съответно при сгрешенатранзакция или покупка, в съответните областни пътни управления трябва да бъдеподадена писмена молба в свободен текст. Ако шофьорът има разпечатана разписказа покупката, това би помогнало много за бързото разясняване на случая.

С един банков превод - много винетки

Системата за купуване на електронни винетки позволява спомощта на един банков превод юридическите лица да купуват до 100 електроннивинетки, при това такива, които са с различен срок на действие и за различникатегории превозни средства. Целта е максимално улеснение на фирмите с голямавтопарк.Взети са всички мерки за сигурността на посещаващитестраницата www.bgtoll.bg.            

Хората с увреждания ще продължат да ги получават безплатно

Хората с увреждания могат да подадат заявление-декларация заполучаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция “Социалноподпомагане” по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или поелектронен път съгласно Закона за електронния документ и електроннитеудостоверителни услуги. По информация от Министерството на труда и социалнатаполитика подаването на заявленията може да започне от 2 януари 2019 г.Дирекциите „Социално подпомагане” обработват и одобряватдокументите в 7-дневен срок от подаването им.Агенцията за социално подпомагане ще изготвя и предоставя поелектронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура” дневназаявка по образец за издаване на безплатни годишни електронни винетки. В срок до края на работния ден, следващ деня на получаванена дневната заявка, Агенция “Пътна инфраструктура” ще издава безплатна годишнаелектронна винетка със срок на валидност една година. Няма да е необходимохората с увреждания да ходят втори път до дирекциите “Социално подпомагане”.

Плащане на компенсаторна таксаспестява акт за нарушение

При проверка специализираните мобилни екипи на Националнототол управление ще установяват на първо място дали има валиден хартиен винетенстикер на предното стъкло на автомобила. Ако такъв липсва, ще се прави проверкав системата за валидна електронна винетка.Ако няма валидна електронна винетка, тогава на нарушителя щему бъде предложено да заплати компенсаторна - така ще може да довърши спокойно пътуването си в рамките на деня и щему бъде спестено налагане на акт за установяване на административно нарушение.

Компенсаторната такса може да бъде платена на място само с дебитна или кредитнакарта и е съответно: 70 лева за лек автомобил до 3,5 тона; 125 лева затежкотоварен камион от 3,5 до 12 тона; и 175 лева за тировете над 12 тона. Призаплащане на компенсаторна такса на водача се издава документ, с който даудостовери плащането при последваща проверка на пътя.Ако не бъде платена компенсаторната такса на място при тол контрола, тяще може да бъде погасена по банков път, както и в пунктовете за продажба – в брой или чрез картово разплащане. На ГКПП ще бъде възможно и плащане вброй, отчитайки че автомобилът не може да напусне страната в противен случай.При проверка от служителите на МВР няма да може да бъде плащана компенсаторнатакса на място. След заплащане на компенсаторна такса пътуването ще може дапродължи без купена винетка, но до края на астрономическия ден. На следващияден липсата й отново ще се смята за нарушение.     

Ако водачът откаже да плати на мястокомпенсаторна такса и оспори нарушението, му се съставя акт за установяване наадминистративно нарушение. За да продължи пътя си в този случай, ще трябва да платистойността на най-евтината винетка за съответната категория автомобили –уикенд винетка за 10 лева за леките коли и седмична винетка за тежкотоварнитеавтомобили. Плащането отново е само с дебитна или кредитна карта      В случай, че водачът не плати компенсаторнататакса в 14-дневен срок, влиза в сила наказателно постановление,в резултат на което нарушителите ще дължат глоба – за леките автомобили тяе 300 лева, а за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона е 1800 лв.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега