Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Официално: И учениците в частните гимназии ще получават стипендии

Официално: И учениците в частните гимназии ще получават стипендии

Седмокласниците обаче отново няма да получават финансов стимул за успех.

Правителствотоодобри условията и реда за получаване на стипендии от учениците след завършеноосновно образование, което съгласно Закона за предучилищното и училищнотообразование е след 7 клас.Целтае да се разшири кръгът от ученици, които имат право да получават стипендии,осигурявани със средства от държавния бюджет. Седмокласниците обаче отново няма да получават финансов стимул за успех.

В списъка със стипендиантите вече ще могат да влизат и учениците, обучаващи се вкомбинирана форма на обучение и в обучение чрез работа (дуална система наобучение). Право да получават финансови стимули получават и учениците в частните училища. Средствата за тях ще бъдат предоставяни чрез бюджетите на общините.

Равна възможност за стипендии получават и учениците със специални образователни потребности, коитоса завършили VII клас, учениците-чужденци, търсещи или получили международна закрила в страната или получили право надългосрочно или продължително пребиваване в нея. Ученицитес трайни увреждания и учениците без родители или с един родител, които получаватстипендия поради тези обстоятелства, ще имат право да бъдат стимулирани и припостигнати образователни резултати. В случай на класиране и за тази стипендия,те ще имат право да получават и 50% от стойността ѝ.

Предвидцелогодишното пребиваване (включително и през периода на ваканциите) иоткъсването им от семейната среда за учениците, настанени във възпитателнитеучилища-интернати и в социално-педагогическите интернати, е предвидено даполучават за лични нужди по 33 лв. месечно на ученик по аналогия с джобнитеразходи, които се полагат на децата, настанени в специализираните институции задеца.

Запазвасе принципът на децентрализация на предоставяните от държавата средства застипендии, при който училищата имат възможност сами да насочват средства за реализиранена своите стратегии за развитие, с акцент върху училищните политики заподпомагане на достъпа до образование, превенция на преждевременно напускане научилище и осигуряване на подкрепа и стимулиране на учениците с високиобразователни постижения.

В тази връзка е актуализирана и горната граница намесечните стипендии от 50 на 60 лева, като по този начин училищата ще могат даопределят месечните стипендии в диапазона от 21 до 60 лева. Заосигуряване на стипендии на учениците от VIII клас на общинските училища през2017 г. правителството одобри допълнителни трансфери по бюджетите на общините вразмер на 1 280 020 лева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега