Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Парламентът спря износа на дървесина за 3 месеца

Парламентът спря износа на дървесина за 3 месеца

Да се наложи тримесечна забрана за износа на необработен дървен материал, реши парламентът, след като в сряда ободри предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и група народни представители.

Да се наложи тримесечна забрана за износа на необработен дървен материал, реши парламентът, след като в сряда ободри предложението на съпредседателя на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и група народни представители.

Докато трае мораториумът трябва да бъдат предложени законодателни промени, свързани с подобряването на контрола върху дейността на горските стопанства и мерките срещу незаконната сеч. Срещу ограничението вече се обяви земеделският министър Десислава Танева, чието ведомство има свои предложения за борба с незаконната сеч, съобщава "Mediapool". Сред тях са спирането на възстановяване на ДДС при сделките за износ на дървесина, промяна в плановете за сеч в стопанствата, сертифицирането на горите и стриктното проследяване на добитата дървесина, които според ведомството ще дадат по-добър ефект.

Според Танева мораториум върху износа ще изкриви пазара за дървесина, ще наруши двустранно сключени договори на български фирми и от това те ще реализират загуби и няма да отговаря на европейските правила.Именно с цел избягване на проблеми с Европейската комисия депутатите одобриха текст, според който за три месеца се забранява "изпращането" на необработен дървен материал, като думата "изпращане" трябва да прикрие реалното ограничаване на движението на стоки и капитали в Европейския съюз.

За страните извън Европейския съюз пък агроминистърът трябва да издаде заповед за забрана на износа на необработена дървесина.Не бяха приети предложения от Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт да се забрани и износът на "обла дървесина", тъй като в момента понятията са неясни и за обработена може да се приеме дървесина, на която са отстранени корите.Забраната ще влезе в сила от деня на обнародването на решението в Държавен вестник, а не както бе гласувано на заседание на земеделската парламентарна комисия – от 6 април.

Мотивът на депутатите за по-късни срок на влизане в сила на мораториума бе приключване на вече започнати сделки на търговците с дървесина, но сега мнозинството реши ограничението да се задейства възможно най-скоро.ГЕРБ и БСП вече са готови със законодателни промени за затягането на контрола върху добива на дървесина и се очаква всяка от партиите да внесе своите предложения за корекции, които на по-късен етап да бъдат обединени в едни проектозакон.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега