Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Пет разбити мита за детското хранене

Пет разбити мита за детското хранене

Вярвате ли в тези твърдения?

Всяка майка ще потвърди, че още преди раждането на детето си е получила куп съвети от добронамерени роднини, приятели и познати за това как трябва да се грижи за бебето, с какво да го храни и с какво – не, с какво да го маже, приспива и така нататък. И докато „бабините илачи“ понякога се оказват изпитана рецепта, устояла на времето, нерядко сме засипвани и с какви ли не митове, отдавна отхвърлени от науката.

Заедно с нашите приятели – експертите в областта от Детска кухня „Ам-Ам“, разгледахме пет от най-широко разпространените митове по отношение на детското хранене.

МИТ №1: Мултивитамините могат да заместят разнообразното хранене

„Мултивитамините и хранителните добавки, особено когато става дума за децата, трябва да се дават само по предписание и само с причина. В действителност нищо не може да замести разнообразното и балансирано хранене, което е от жизнена важност в ранната детска възраст“, коментират от „Ам-Ам“.

Възможно е детето Ви да има дефицит на определен витамин или елемент, особено през определени сезони. Няма нищо лошо в това да се консултирате с лекар и да подсилите организма на малчугана с хранителна добавка, но няма магическо хапче, което да компенсира липсата на достатъчно богат на хранителни вещества режим.

„Друг плюс на това да давате разнообразна храна на детето си от ранна възраст е, че развивате у него вкус към здравословното, полезното, а това ще бъде важно за сина или дъщеря Ви през целия живот“, допълват специалистите по детско хранене.

МИТ №2: Обезмаслените продукти предпазват децата от затлъстяване

В ранна детска възраст човек се нуждае от цялото „гориво“, което природата предлага, за да се развие пълноценно тялото. В това число влизат и мазнините. Освен всичко друго, те дават и усещане за ситост. Ако лишите детето изцяло от мазнини, вероятно то ще поглъща по-големи порции, докато засити глада си.

„Не всяка мазнина е „лоша мазнина“. Съществуват и т.нар. „добри мазнини“. Това са рибата, зехтинът, семената и ядките, месото. Освен ако няма непоносимост, детето трябва да приема тези продукти, за да расте здраво“, посочват от първата частна детска кухня в Бургас.

Вместо да изключите изцяло мазнините, наблегнете на нискомаслените млека и сирена, обогатете менюто на детето с риба, пълнозърнести храни, маслини и други продукти, богати на Омега 3.

МИТ №3: Яйцата са вредни за децата

Яйцата са една от най-важните хранителни групи. И въпреки лошата им слава на богати на холестерол продукти, всъщност нутриционистите отдавна престанаха да „проповядват“ елиминирането им от менюто.

Повечето експерти препоръчват да включим варен жълтък в менюто на детето между 6-ия и 8-ия месец. Четвъртинка жълтък се дава заедно с пюре, като количеството постепенно се увеличава. Едва след първата година можете да дадете на детето си и белтък.

МИТ №4: Свежите плодове и зеленчуци са по-полезни от замразените

„Едно от предимствата на нашето съвремие е, че целогодишно имаме достъп до плодове и зеленчуци. Замразяването у дома или купуването на замразени продукти от магазина ни осигурява балансирано и разнообразно хранене и през зимата“, посочват от Детска кухня „Ам-Ам“.

Специалистите подчертават, че е важно да гледаме съдържанието, когато купуваме предварително замразени плодове и зеленчуци. Следете за обработката и добавените вещества. Избягвайте марки, които съдържат подобрители и консерванти.

Можете да приготвите и пакетчета с биопродукти или плодове и зеленчуци от фермерски пазар (или собствен двор) и да ги замразите у дома.

МИТ №5: Захарта в някои плодове е също толкова вредна, колкото и тази в сладкишите

„Това не е съвсем така. Причината се крие в комбинацията от вещества. Пакетираните лакомства, освен рафинирана захар, съдържат и куп други вредни продукти като оцветители, подобрители, ароматизатори, консерванти, както и т.нар. „кухи калории“, които не засищат. Плодовете, на свой ред, дори тези, в които има повече захари, съдържат и фибри, които спомагат за регулирането на преработката на фруктозата“, изтъкват от „Ам-Ам“.

Важно е да се отбележи, че захарта сама по себе си е необходима на тялото ни. Вредно е прекаляването с нея, особено в детска възраст. Нещо повече – обикновено пакетираните лакомства съдържат ароматизатори и овкусители, които ги правят още по-примамливи за децата и по този начин увличат малчугана да консумира по-големи количества. А и да ги предпочита пред плодовете и зеленчуците.

Повечето ръководства за здравословно хранене при децата сочат, че малчуганите трябва да приемат около 5 различни плодове и зеленчуци дневно. Няма причина да лишите детето от любимия плод, само защото съдържа повече фруктоза. По-добре да иска похапне от него, отколкото да предпочита по-вредните пакетирани лакомства.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега