Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Подменят старите печки на бургазлии за дърва и въглища с екологични за по-чист въздух

Подменят старите печки на бургазлии за дърва и въглища с екологични за по-чист въздух

80 домакинства ще преминат към алтернативни форми на отопление - използване на пелети или природен газ.

Общината ще замени поетапно старите печки за дърва и въглища, които замърсяват въздуха с фини прахови частици, с екологични, които работят с алтернативни горива. Това предвижда проектът "Българските общини работят заедно за подобряване на качеството на атмосферния въздух" по програма LIFE 2014-2020 на Европейския съюз, в който участват още общините София, Русе, Стара Загора, Велико Търново и Монтана. Периодът за изпълнение на проекта е до октомври 2024 г.

Целта на проекта е подобряване качеството на атмосферния въздух и намаляване замърсяването с фини прахови частици, като се насърчават гражданите да използват алтернативни горива чрез подмяна на старите печки за дърва и въглища.

През първата фаза на проекта ще се направи подробно проучване на отоплението на домакинствата, като източник на замърсяване на въздуха, и ще бъдат определени районите, в които подмяната на горивната база ще има най-голям ефект върху качеството на въздуха. Ще бъдат доставени и монтирани две стационарни станции за непрекъснат контрол на замърсяването на въздуха с фини прахови частици.

Данните от новите два пункта за мониторинг ще бъдат достъпни в реално време за гражданите на Бургас, като те също ще се визуализират на интернет страницата на общината. В допълнение - данните ще бъдат използвани и за  разработване на система за ранно предупреждение за очаквано замърсяване - въз основа на математическо моделиране, какво качество на въздуха се очаква в рамките на следващите 2-3 дни.

Във втората фаза на проекта пилотно ще  бъдат включени 80 домакинства към алтернативни форми на отопление - използване на пелети или природен газ.

Последната трета фаза включва същинския преход към алтернативни форми на битово отопление за 1914 домакинства в Бургас, които предварително са заявили желание за участие в проекта.

Предоставянето на отоплителните уреди ще бъде абсолютно безвъзмездно за заявилите желание за участие домакинства.

За целта е подготвен формуляр "Заявление за намерение", който може да бъде изтеглен от страницата на администрацията, както и ще бъде наличен в Центровете за административни услуги на Община Бургас. Всички собственици на жилища, които се отопляват с твърди горива - дърва или въглища, могат да попълнят формуляра и да заявят предпочитаната от тях алтернативна форма за отопление.

Попълнените формуляри следва да се изпращат в срок до 05.06.2019 г. на електронен адрес: okolnasreda@burgas.bg или да се поставят в определените за това специални кутии във всяка териториална дирекция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега