Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Потомствени рибари ще посрещат туристи в автентична атмосфера в Ченгене скеле

Потомствени рибари ще посрещат туристи в автентична атмосфера в Ченгене скеле

Волният и самобитен дух на старите морски вълци ще продължи да пази емблематичното рибарско селище край Бургас Ченгене скеле. Всички туристи ще могат да усетят неподправения колорит на това уникално място след реконструкцията, която предвижда Община Бургас. Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибират улова и мрежите си да бъдат заменени от автентични рибарски хижи.

Волният и самобитен духна старите морски вълци ще продължи да пази емблематичното рибарско селище крайБургас Ченгене скеле. Всички туристи ще могат да усетят неподправения колоритна това уникално място след реконструкцията, която предвижда Община Бургас.Идеята е порутените постройки, където местните потомствени рибари прибиратулова и мрежите си да бъдат заменени от автентични рибарски хижи.

Ще се запазии легендарната местна кръчма, където могат да бъдат чути най-невероятнитерибарски истории и приключения.Години наред Ченгенескеле бе обект на остри полемики, заради незаконно строителство и сблъсъкамежду местните, които изкарват прехраната си поколения наред от риболов ибизнесмени, които вдигнаха просторни палати в съседство.

„Автентичния дух нарибарско селище Ченге Скеле ще бъде съхранен, стартираме серия инициативи,които ще превърнат това уникално място в едно от най- посещаваните от жителитеи гостите на града. В същото време ще се запази и поминъка на потомственитерибари, които дълги години живяха в притеснение за статута си в селището“, казакметът на Бургас Димитър Николов.

Той припомни, че подготовката за проекта езапочнала още преди три години с разработването на подробен устройствен план  и местността Ченгене скеле официално получистатут на селищно образование. Това позволи амбициозният проект на Община Бургас дазапочне да се реализира поетапно.Община Бургас провеждаи процедура по промяна на предназначението на земи и гори от държавен горскифонд за осигуряване на възможност за изграждане на елементите на техническатаинфраструктура,уличната мрежа и нов канал с лодкостоянки.Изготвен  е и в процес на съгласуване подробенустройствен план за реконструкция и модернизация с цел изграждане на ново рибарско пристанищекато допълнителна част към рибарското селище северно от него.

В зоната нановото пристанище ще се реконструира и удължи съществуващото пристанишно съоръжение,ще се осигурят допълнително около110 места за акостиране на  рибарскисъдове,ще се изградят обслужващи сгради и съоръжения за обслужване наплавателни съдове и първична обработка и изкупуване на улова,отговарящи наевропейските изисквания.Пристанището ще обхване площ около 10 хил. кв.м., включително с довеждащ път.Инвестиционното намерение е изцяло съобразено сизискванията на действащото законодателство.Средствата необходими запроектиране  са заложени в тазгодишниябюджет на Бургас.   

Неотдавнастана ясно, че само една фирма е подала документи за участие в  другата обществената поръчка, свързана съсселището - за изготвяне на работен проект за изграждане на уличната мрежа идовеждащата инфраструктура на рибарското селище в едно  с идеен и  работен проект за  собствена Пречиствателна станция за отпадъчниводи.Фирмата,която е кандидатствала е "Проектантска организация" ЕАД- Бургас. Тя е предложила срокза изготвяне на работен проект за техническата инфраструктура от 100 календарнидни, а за  подготовка  на идеен проект за Пречиствателна станция -60 дни. Вече са в процес на изготвяне работни проекти за четири улици в границите на рибарското селище,съгласно  утвърден ПУП, заедно спроектиране на водопроводи, канализация за битови води и за дъждовни води,както и електро преносни мрежи. Предвидената Локална пречиствателна станция е собем,осигуряващ обслужването на цялата зона,включително и пристанището. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега