Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Представят в Бургас драматичния роман на Леа Коен "Рафаел"

Представят в Бургас драматичния роман на Леа Коен "Рафаел"

Романът ще бъде представен в Бургас на 24 ноември от 18:00 часа в Регионална библиотека "Пейо Яворов".

В края на тази седмица бургаската литературна публика ще има възможността да се запознае с драматичната история по реален случай, описана в новия роман на Леа Коен - "Рафаел". Романът ще бъде представен в Бургас на 24 ноември от 18:00 часа в Регионална библиотека "Пейо Яворов". 

След документално-есеистичната й книга "Ти вярваш" - разказ в осем епизода за едни от най-травмиращите събития в новата българска история през периода 1940-1944 г., на книжния пазар излиза и романът, който е кулминацията на дългогодишните изследвания на Леа Коен за тази епоха.

"Рафаел" се превръща в първия и единствен роман - документ за времето между двете световни войни и Българския холокост. Той разказва една история за възхода и краха на най-знатната еврейска фамилия в началото на миналия век. История, в която жаждата за надмощие и политическите интриги тържествуват над човешкото. История, в която любовта, красотата и полетът на творческия дух загиват в битката с жестокостта на действителността и несправедливо наложения ред.

Работата на Леа Коен по написването на "Рафаел" продължава над 5 години. След проучването на стотици архивни документи, кореспонденции и статии от периодичния печат, парче по парче писателката пресътворява една знакова епоха - България в 20-те и 30-те години на XX век - време, в което настъпва най-голямото архитектурно, икономическо и битово модернизиране на страната.

Коен изгражда от пепелта забравената история на едно семейство, което е не само основният двигател на тези реформи, но чиито революционни открития в областта на козметичната индустрия и чието влияние в обществения живот продължават да имат отзвук и до днес. Те са Арие - "великите" Арие, за които всичко е постижимо и възможно".

За да пресъздаде достоверно историята им, Леа Коен стига до Далас, Тексас, където до ден днешен живее последната останала от клана Арие - 94-годишната Диди Арие-Бейкър. Нейният разказ, който започва като тест за паметта на възрастната жена, се превръща в изповедта за Рафаел.

"Героите са такива, каквито аз си ги представях и каквито желаех да бъдат, поставени в сложните, трагични и безмилостни обстоятелства на техния живот. Надявам се читателите да обикнат Рафаел така, както го обикнах аз. Това може би ще възкреси онази част от него, която още чака справедливост", споделя авторът.


Писател, музиколог, културен деец, дипломат и политик, Леа Коен е една от най-популярните български писателки. Влиятелният испански всекидневник "ElPais" я определя като "най-значителната българска авторка", а германският в. "DieWelt"  я сравнява с нобелистката Херта Мюлер. Нейни творби са превеждани на немски, испански, английски, турски, македонски, сръбски, албански и други езици. Романът ѝ "Преследвачът на звуци" е в основата на игрален филм.

Леа Коен е обществена личност от международен мащаб. Тя е член на Швейцарския съюз на писателите и на Швейцарския ПЕН клуб. В качеството си на писател и дипломат изнася лекции и конференции в редица страни: Франция, Италия, Германия, Австрия, Швейцария, Белгия, Македония, Босна, Турция.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега