Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проверяваме по електронен път движението на документи в кадастъра

Проверяваме по електронен път движението на документи в кадастъра

В системата могат да се подават по електронен път заявления.

Статусътна заявлението за издаване на документи от Агенцията по геодезия, картография икадастър и това готови ли са могат да бъдат проследявани на страницата наАгенцията, без да се налага гражданите да ходят на място в офисите на службата.Такава възможност дава онлайн кадастрално-административнатаинформационна система "КАИС" на Агенцията по геодезия, картография икадастър.

Всистемата могат да се подават по електронен път заявления за нанасяне нанастъпили промени в кадастралния регистър на недвижимите имоти, издаване наскица за имот или сграда в урбанизирана или неурбанизирана територия, предоставянена копие от кадастрална карта в графичен вид и други.

Вонлайн портала могат да се заявят и различни видове справки - за граници икадастрална информация за имоти, справки по кадастрална карта, за собственицитеи носителите на други вещни права за един имот от кадастралния регистър нанедвижимите имоти, копия от кадастрални карти в графичен вид, извадки откадастралната карта с данни от кадастралния регистър на недвижимите имоти заедин имот, копие на кадастрална карта в цифров вид без данни за собствеността идруги.  

За използването на услугите, предоставяни чрезКАИС, е необходимо да се направи електронна регистрация на клиента, чрез която тойполучава потребителско име и парола за идентификация в портала. Всекирегистриран потребител получава уникален клиентски номер в системата. Отвсички услуги, предоставяни от Агенцията, гражданите могат да се възползват поелектронен път, при това с 30% по-евтино, в сравнение с тези на гише.

Облекчениетоцели улесняване на хората и бизнеса и е част от мерките, предприети отМинистерството на регионалното развитие и благоустройството и неговитеструктури, в посока намаляване на административната тежест и подобряване наусловията за инвестиции в страната. Собщините и ведомствата АГКК има сключени споразумения за достъп доинформационната система на кадастъра за извършване на справки, заявяване иполучаване на електронни скици или схеми за имоти тяхна собственост, или заимоти собственост на физически и юридически лица, които са им необходими запровежданите от дадена община или ведомство административни процедури.

Сключените споразумения с общините дават възможност на гражданите июридическите лица за достъп до услугите, предоставяни от Агенцията на общинскониво.Чрез  отдалечен достъп до информационната системана кадастъра нотариусите също могат да заявяват и да получават от АГККелектронни скици и схеми, които да заверяват и да използват за провежданите оттях нотариални производства.

По този начин не е необходимо от страните по еднанотариална сделка да се изискват скици и схеми на хартиен носител. Зацялата страна от началото на годината досега подадените заявления за услуги отАГКК са близо 70 хиляди, като само 10% от предоставяните от агенцията услуги сазаявени електронно.  Самов София месечно се подават над 7 хиляди заявления, средно дневно това са пооколо 450 човека, преминали през офисите на АГКК, а в цялата страна – средно наден са около 2 000 човека.   

Същоза улеснение на гражданите и бизнеса, в столицата, освен в централната сградана Агенцията, работят още 8 изнесени офиса. Всеки гражданин може да посочиизрично в кой офис би желал да получи издадените документи.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега