Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Проданов: Изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне в най-скоро време

Проданов: Изграждането на АЕЦ "Белене" трябва да започне в най-скоро време

В противен случай ще внасяме ток от Турция, смята лидерът на ПП АБВ.

"Изграждането на АЕЦ „Белене“трябва да започне в най-кратки срокове. Ако това не се случи, България щезагуби своята енергийна независимост. Ще бъде принудена да внася ток от Турция,което пък е пряко свързано и с националната ни сигурност", това заяви по време на пресконференция лидерът на АБВ Константин Проданов.

По думите му, кризата ще настъпи след 2030 година, когато страната ни няма да може да използва повече въглищните си централи, които не отговарят на европейските изисквания, а резервите ни ще намалеят рязко. Проданов посочи, че според доклада на БАН атомната централа може да бъде изгодни дори и при вземане на заем за изграждането й, а държавното участие в нея е от изключително значение за икономиката ни.

"Ако не рестартираме веднага проектаАЕЦ Белене и ако страната и управляващите се забавят с още година-две за започванена строеж на ядрената централа – не България ще продава ток на Турция, а те щени продават на нас. Фактът, че проектът е лицензиран от ЕК и че имаме изграденаплощадка, поръчани, изготвени и доставени реактори, които сме си платили,означава също, че има една сума от около четири милиарда, която вече еинвестирана от държавата в този проект. Ако той бъде оставен като паметник науправленската ни немощ и безстопанственост, ще бъде най-лошото нещо, което можеда се случи", посочи лидерът на АБВ.

Проданов заяви още и чеизграждането на АЕЦ „Белене“ предвижда и сериозно подобряване на социалнатасреда в страната, тъй като е свързано с разкриването на много повече от10 000 добре заплатени работни места.

"Това са работни места за период отняколко десетилетия. За около десет години тези работни места касаятизграждането на проекта. След това има около петдесет години период наексплоатация, а след това и няколко десетилетия извеждане от експлоатация. Тукговорим за работни места, не само свързани пряко с изграждането и експлоатациятана проекта, а и със съпътстващи производства. Това ще доведе до цялостносъживяване на този регион на България, който е сред най-изостаналите в целияЕС", поясни Проданов.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега