Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата предаде на съд жена, измамила касиер в земеделска кооперация

Прокуратурата предаде на съд жена, измамила касиер в земеделска кооперация

Обвиняемата нанесла материални щети в размер на 20 568 лева.

Бургаската районна прокуратура предаде на съд жена, обвинена в това, че е измамила касиер в земеделска кооперация. Заблудата продължила от август 2007 до август 2013 година.

Подсъдимата заблудила касиер във ВЗК „Христо Ботев“, за това че е неформално упълномощена от 25 арендополучатели, всички от които несъществуващи лица в системата на ЕГРАОН и БДС, да получи полагащата им се рента като арендодателни и собственици на земеделски земи  за 2007 г., 2008 г., 2009 г., 2010 г., 2011 г., 2012 г. и 2013 г., като с това причинила  имотна вреда на ВЗК „Христо Ботев“ – гр. Бургас, представлявана от нейния председател  и чийто общ размер възлиза на 20 568 лева.

Всестранна земеделска кооперация ВЗК  „Христо Ботев“  - Бургас била учредена през 1993 година. Основната дейност на кооперацията била свързана с изработка на земеделска продукция върху предоставени земи  с договор за съвместно арендуване и ползване. Тази дейност включвала наемане на земеделска земя, нейното обработване, реализация на продукцията и изплащане на рента на собствениците на земята.

Начинът на осъществяване на основната дейност бил следният: собственикът на земята (арендополучателят)  се явявал с документ за собственост и скица на имота в оригинал, които били предоставяни на обвиняемата, която работела като технически сътрудник. Тя подготвяла цялостната документация за отдадените на кооперацията земи.

До 2013 г. в кооперацията не бил създаден регистър на дълготрайните материални активи, нямало регистър на сградите, земите и недвижимите имоти - собственост на кооперацията. Не бил създаден и регистър на договорите за аренда, от който да е видно колко договора има сключени с кооперацията, колко декара по договор се обработват, за които се раздава рента, кога са били сключени тези договори и кога са били прекратени.  Било практика обвиняемата да се разписва на ведомостта, която удостоверява сумите дължими на арендодателите и да им я предоставя.

В края на 2012 г. управлението на земеделската кооперация било променено и била проведена проверка, която констатирала несъответствие в броя на реалните арендодатели и броя на хората получаващи рента. През 2013 г. сигнал за нередност подал и счетоводителят на кооперацията.  Извършената проверка показала, че  във ведомостта са вписани договори с лица, на които рентата се взима само от обвиняемата, което се случвало през последните 6 години. В последствие било установено, че договори с такива лица няма, а проверка в данните на ЕСГРАОН показала, че такива лица изобщо не съществуват.

Районен съд – Бургас е насрочил заседанието за 28.02.2019 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега