Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Прокуратурата проверява БНБ и КЗП за бързите кредити

Прокуратурата проверява БНБ и КЗП за бързите кредити

Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите“ към Върховната административна прокуратура се самосезира и ще провери как се защитават интересите на потребителите при издаване на бързи кредити.

Отдел „Надзор за законност, защита на обществения интерес и правата на гражданите“ към Върховната административна прокуратура се самосезира и ще провери как се защитават интересите на потребителите при издаване на бързи кредити.

От прокуратурата уточняват, че проверката е във връзка с репортаж на Нова телевизия "Получаваш 1000, връщаш 5000 - разследване за бързи кредити", излъчен на 11 октомври в сутрешния блок "Здравей България".

Освен това ще бъде проверено и как централната банка (БНБ) и Комисията за защита на потребителите (КЗП) реализират своите правомощия по Закона за кредитните институции и Закона за защита на потребителите, както и какви механизми са създадени в двете институции за защита на държавния и обществения интерес.

Т.нар. бързи кредити, които често се отпускат за броени часове, с малки суми и без гаранти, са влезли в полезрението и на законодателите. Председателят на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев коментира преди дни, че се подготвя законопроект за защита на потребителите при точно този тип кредитиране.

Сред готвените предложения е ограничаването на лихвите – по кредита и наказателните, както и се обмисля въпросът дали небанковите институции да бъдат лицензирани и дейността им следена от БНБ. Цонев коментира, че една от заблудите на потребителите е, че фирмите, отпускащи бързи кредити, са банки.

В деловодството на парламента вече е внесен законопроектът за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества с автори Йордан Цонев и Делян Пеевски.За резултата от проверката обществеността ще бъде информирана своевременно, съобщават още от държавното обвинение.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега