Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

РЗИ: Заболеваемостта в Бургаско е висока, но нормална за сезона

РЗИ: Заболеваемостта в Бургаско е висока, но нормална за сезона

Към момента в Бургас има изолирана само 1 проба на грипен вирус.

Както всяка година, в първия работен понеделник на януари бе отчетен пик на регистрираните случаи на остри респираторни заболявания. За един ден са установени 92-ма пациенти. Вълната обаче се забави и засега не се очаква обявяването на грипна епидемия.

Това заяви за "PoligrafF" д-р Величка Григорова, директор дирекция "Надзор на заразните болести" към Регионалната здравна инспекция. По думите й, заболеваемостта в региона е висока, но това е напълно нормално за сезона. Днес от институцията са изпратили към референтната лаборатория в столицата нов комплект проби, за да се установи дали се касае за вирус на грипа, или настинка.

"В случая не са важни само статистическите данни за броя на случаите, но и резултатите от референтната лаборатория. Към момента в Бургас има изолирана само 1 проба на грипен вирус от тип А. Пред следващата седмица трябва да получим резултатите от София и тогава ще придобием по-ясна представа за разпространението на грипа в региона", допълни д-р Григорова.

Само за миналата седмица са регистрирани 334 случаи на ОРЗ, показват данните на Здравната инспекция. В понеделник случаите са 92, а във вторник - 72. Това обаче не означава задължително грип. От РЗИ са въвели мерки, отговарящи на предепидемичната обстановка, но прогнози за епидемия няма. Ситуацията остава динамична и компетентните органи поддържат ежедневна връзка с общопрактикуващите лекари.

Статистическият пик в броя на ОРЗ се дължи най-вече на продължителните почивни дни, които предполагат, че хората се обръщат по-рядко към личния си лекар. С връщането на работа и възстановяването на учебните занятия обаче ситуацията се променя и заболелите в края на празничния период търсят консултация със специалист. Друг фактор е промяната в метеорологичната обстановка, която също влияе на разпространението на вирусите.  

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега