Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Ремонтираха три учебни заведения в община Поморие по проект за над 5 млн. лева

Ремонтираха три учебни заведения в община Поморие по проект за над 5 млн. лева

Договорът за безвъзмездна финансова помощ е на обща стойност 5 684 532,20 лева, от които 5 644 925, 24 лв. са безвъзмездна финансова помощ, включващи 4 798 186,45 съфинансиране от Европейския фонд за Регионално развитие и 846 738, 79 лв. национално съфинансиране.

Община Поморие приключи успешно строително-монтажните дейности по проект "Обновяване на образователната инфраструктура", финансиран по ОП "Регионално развитие". Това съобщи по време на пресконфенеция кметът Иван Алексиев.

Договорът за безвъзмездна финансова помощ е на обща стойност 5 684 532,20 лева, от които 5 644 925, 24 лв. са безвъзмездна финансова помощ, включващи 4 798 186,45 съфинансиране от Европейския фонд за Регионално развитие и 846 738, 79 лв. национално съфинансиране. В рамките на проекта е извършена цялостна реконструкция и рехабилитация на пет сгради в общо три учебни заведения, включени в проекта – ПГТ „Алеко Константинов”  Поморие, ЦДГ в село. Страцин и ЦДГ в гр. Ахелой.    

Двете детски градини не са ремонтирани повече от 30 години, а в Гимназията по туризъм от откриването й през 1954 година досега са извършвани само козметични подобрения. С изпълнението на проекта се очаква стойността на ток, топло и електроенергията да намалеят до общо 558 МWh годишно. По думите на кмета Иван Алексиев подобрение има и в условията на труд на персонала, който общо за  трите учебни заведения наброява 84 души.

"Най-важното е, че се подобряват условията за провеждане на учебно-възпитателния процес в образователните институции обучаващи общо 509 деца. Реализираните икономии за отопление ще се насочат към материално техническата база и развитие на системата от извънкласни и извънучилищни дейности", коментира кметът на Поморие.

С реализацията на настоящия проект ще се освободи финансов ресурс влаган по настоящем за частичен ремонт по сградите. Благодарение на санирането ще се постигне намаляване на енергопотреблението, с което ще се реализират икономии на горива и енергоносители. Ще се освободят средства, които  могат да се вложат за подобряване на оборудването и обзавеждането на учебните заведения и за повишаване на квалификацията на учителите.  

По думите на кмета, целта е осигуряване на модерна и ефективна образователна инфраструктура и равен достъп до качествено образование. Освен, че строителните работи са приключили в срок стана ясно и че са спестени 19 000 лева, които ще бъдат върнати в бюджета на Оперативната програма.

"Това, че сме икономисали тези средства, не означава, че е станало за сметка на качеството на ремонтните дейности" заяви градоначалникът. Той увери, че възпитаниците на учебното заведение, които в момента провеждат учебни занятия в сградата на друго училище ще могат да се върнат в напълно обновения си дом в началото на втория учебен срок през февруари.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега