Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Светът скърби за Хелмут Кол

Светът скърби за Хелмут Кол

Едни от най-значимите личности от световната политическа сцена реагираха на тъжната вест за смъртта на легендарния канцлер на следвоенна Германия Хелмут Кол, предава Агенция Фокус.

Едни от най-значимите личности от световната политическа сцена реагираха на тъжната вест за смъртта на легендарния канцлер на следвоенна Германия Хелмут Кол, предава Агенция Фокус.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че починалият бивш германски канцлер Хелмут Кол е бил „приятел и съюзник“ на САЩ.Според Доналд Тръмп, Хелмут Кол е водел Германия в 16 ключови години, и е бил „не само баща на германското обединение, но и поддръжник на Европа и транс-атлантическите отношения.“Американският президент заяви, че се е облагодетелствал много от визията и усилията на Хелмут Кол.Доналд Тръмп добави за Хелмут Кол, че „наследството му ще живее винаги“.Бившият съветски лидер Михаил Горбачов отдаде почит на бившия германски канцлер Хелмут Кол, който почина.

Горбачов заяви, че Хелмут Кол е бил „изключителна личност“, и е показвал „дълбок интерес към Русия“. Михаил Горбачов, който е на 86 отдаде почит на Хелмут Кол, като подчерта как покойният канцлер е довел до обединението на Източна и Западна Германия, което не е лишено от „риск“. Някогашният лидер на СССР заяви, че Хелмут Кол винаги е „взимал под внимание интересите на другите“.„Без съмнение той бе изключителна личност, която остави белега си върху германската, европейската и световната история“, добави Горбачов.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се изказа с дълбока тъга за кончината на бившия канцлер на ФРГ. "Хелмут Кол бе велик европеец и един много добър приятел", написа люксембургският политик в социалната мрежа "Туитър", след което направи и изключително лично признание: "Моят наставник, моят приятел... изключително много ще ни липсва".В знак на почит към паметта на "стария канцлер" Юнкер нареди флаговете на институциите на Европейския съюз да бъдат спуснати наполовина.

"Архитект на обединена Германия и френско-германското приятелство. С Хелмут Кол губим един велик европеец", написа държавният глава на Франция Еманюел Макрон в социалната мрежа "Туитър". Съответният коментар бе публикуван заедно със снимка на Кол и вече покойния френски президент Франсоа Митеран.

Бившият президент Джордж Буш-старши нарече Кол "един от най-великите държавници на следвоенна Европа". Той описа "стария канцлер" като "истински приятел на свободата", посветил живота си на задачата за укрепване на демократичните институции в страната му и извън нея. Още един американски президент си спомни за Кол в този тъжен за света ден. "Той бе призован да отговори на някои от най-монументалните въпросите на своето време", се казва в изявление бившия държавен глава на САЩ Бил Клинтън.

"С правилните отговори, той постигна обединението на една силна, просперираща еврозона и създаването на Европейския съюз", се казва още в текста. Клинтън, който бе президент в периода 1993-2001 г., припомни посещението си в Берлин след обединението. "Никога няма да забравя как през 1994 г. минах с него през Бранденбургската врата. Имаше масов митинг от източната страна и аз видях реална надежда в очите на десетки хиляди млади хора. Знаех, че в този момент Хелмут Кол е човекът, който може да им помогне да реализират мечтите си. Историята показва, че той е постигнал това", сподели бившият американски президент.Заедно със съпругата си Хилъри той поднесе съболезнования на семейството на починалия, а също и на целия германския народ.

Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин поднесе съболезнования на президента на ФРГ Франк-Валтер Щайнмайер и канцлера Ангела Меркел във връзка със смъртта на бившия германски лидер. Путин подчерта, че с името на Кол се свързват най-важните събития от съвременната германска история. Заемайки дълги години поста на канцлер, Кол е изиграл ключова роля за прекратяването на Студената война и за обединението на Германия, отбеляза руският президент.

„Имах щастието лично да общувам с Хелмут Кол. Искрено се възхищавах на неговата мъдрост, на способността му да взима обмислени, далновидни решение дори в най-сложните ситуации. В Русия ще го помним като принципен поддръжник на развитието на приятелските отношения между нашите страни, и като човек, който има огромен принос за засилването на взаимноизгодното двустранно партньорство и добросъседство“, се казва в изявлението на руския държавен глава.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега