Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Семир Абу Мелих: Здравеопазването не трябва да бъде политика!

Семир Абу Мелих: Здравеопазването не трябва да бъде политика!

Той посочи, че за здравето на гражданите трябва да се грижат специалисти, а за здравето на здравната система - експерти, а не политици.

"Здравеопазването не е политика, а въпрос на личното съществуване на всеки от нас", заяви кандидатът за народен представител от листата на ГЕРБ - Бургас - Семир Абу Мелих в рамките на среща с журналисти, която премина под мотото "Демонополизация на НЗОК". В презентацията си в УМБАЛ "Дева Мария" той посочи, че за здравето на гражданите трябва да се грижат специалисти, а за здравето на здравната система - експерти, а не политици.

"Какъв ни е реално проблемът със сегашното здравеопазване - няма такъв. 39 млн. прегледи, 2 млн. хоспитализации, милиони операции годишно. Резултатът обаче е, че сегашната система не обслужва работещия българин, който я издържа", посочи Абу Мелих и добави, че решението на проблема е да почерпим опит от успешните системи на Запад и да ги приложим на родна земя.

Като един от най-успешните модели в момента той посочи системата в Холандия, който съчетава най-доброто от двата стари модела. Здравеопазването хем е безплатно за всички, хем е справедливо, според приноса са всеки от гражданите. Схемата включва определен брой бюджетни заведения, издържани от здравен фонд. Част от тях по-големи, регионални, а останалите - под формата на спешни центрове.

Там ще се лекуват всички, независимо от това дали работят, дали са трайно безработни, пенсионери, деца и т.н. Същевременно ще се обособи и втора лечебна мрежа, където плащането ще бъде хибридно. Там ще се лекуват работещите българи, които плащат за допълнително здравно застраховане.

Бюджетните заведения ще се издържат със здравните вноски, които работодателите внасят. Работещите пък ще трябва да се включат към застрахователен фонд, който ще събира фиксирана годишна вноска. Във втората медицинска мрежа всеки ще може да получи висококачествено консултиране, за което в момента дори здравноосигурените броят пари "под масата".

Абу Мелих коментира, че преминаването към тази система е неизбежно, но е по-добре да се направи навреме. Като народен представител той ще се бори именно за това. Според него, мрежата от лечебни заведения у нас е вече готова да посрещне новия модел, само трябва да се направят нужните изчисления и разчети, за които той предлага да се поканят експерти от чужбина.

Те ще трябва да намерят най-удачния начин за въвеждането на новата здравна система. Според кандидата за депутат, това може да стане в рамките на две години напълно, или само за шест месеца - частично. Освен че ще бъде по-справедлива, новата система ще бъде и по-щадяща, ще остави парите за здраве на работещите в техните ръце и ще изключи измамите в сектора.

В срещата с медиите участваха и Ивелина Василева и Димитър Бойчев - също от кандидат-депутатската листа на ГЕРБ - Бургас. Те посочиха, че в програмата на партията е залегнало и превръщането на бургаския регион в академичен център, включително с разкриването на факултет по медицина.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега