Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Социалното министерство ограничава наследяването на втората пенсия

Социалното министерство ограничава наследяването на втората пенсия

МТСП с нов концептуален модел за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване.

Концептуален модел на социалното министерство за регламентиране на фазата на изплащане от допълнителното задължително пенсионно осигуряване на практика ограничава наследяването на втората пенсия. Това предава в-к "Сега". Според информацията на изданието, моделът вече е изпратен за становища до социалните партньори и в средата на месеца ще се пристъпи към формулиране на необходимите законови промени, които да превърнат концепцията в законопроект.

Три вида пенсионни продукти предлага да има във втория стълб екипът на социалния министър Бисер Петков. Въпреки по-широкия избор държавата продължава да бъде непреклонна по отношение на наследяването на пожизнените пенсии от втория стълб - всеки, избрал този вид плащане, ще губи правото на наследяване, а индивидуалната му партида ще влиза в специално създаден фонд по отделна сметка към всеки частен фонд.

Пожизнена пенсия ще може да се избира, ако месечното плащане ще е над 20% от минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст. Тя ще се изплаща през целия оставащ живот на лицето. Има възможност човек да избере да започне да я получава 1 година преди да изпълни необходимите условия за пенсиониране, но отново под условие - ако пенсията е не по-малка от 50% минималната пенсия за стаж и възраст. На практика това са всички по-високи пенсии.

Ако човек държи да запази правото на наследяване на парите в индивидуалната си партида, трябва да се насочи към друг продукт - програмирани тегления. За целта обаче месечното плащане на пожизнена пенсия трябва да е между 20 и 50% от минималната пенсия за стаж и възраст. Размерът на сумите, срокът и периодичността на получаването им ще зависят от натрупаното и очакваната средна продължителност на живот на лицето. В този случай при смърт на пенсионера средствата по индивидуалната му партида се наследяват. Самото плащане пък, наречено програмирано изтегляне, се актуализира веднъж годишно.

Има и трети вид плащане - еднократна сума, платима наведнъж или разсрочено. То също няма да е въпрос на съвсем свободен избор - може да се приложи само ако натрупаното в партидата е твърде малко и евентуалната пожизнена пенсия не може да покрие 20% от минималната пенсия за стаж и възраст. Тук също ще има право на наследяване.

Вливането на индивидуалните партиди в общ пул, от който да се плащат пожизнени пенсии, ще върви с няколко екстри. При подписването на пенсионния договор осигурителното дружество ще гарантира брутния размер на капитала, т.е. сумата от осигурителните вноски за целия период на осигуряване.

Освен това се предлага да се въведе гарантиран минимален размер на пожизнената пенсия, който също ще бъде записан в пенсионния договор на всяко лице. Това ще става от резерв, който дружеството трябва да направи за своя сметка.

Пожизнената пенсия ще се актуализира веднъж годишно след първите 12 месеца. Посоката не е само нагоре, а може да е и надолу. Актуализацията обаче засяга само частта на пенсията над гарантирания й размер и ще зависи от постигнатата доходност от управлението на средствата в общия пул.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега