Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Спортът намалява риска от глаукома

Спортът намалява риска от глаукома

Активният начин на живот е ключ към цялостното здраве на човека. Това доказват редица изследвания, целящи да ни накарат да се раздвижим. Скорошно откритие обаче показва, че спортът е свързан и със здравето на някои неочаквани системи на тялото - като зрението.

Активният начин на живот е ключ към цялостното здраве на човека. Това доказват редица изследвания, целящи да ни накарат да се раздвижим. Скорошно откритие обаче показва, че спортът е свързан и със здравето на някои неочаквани системи на тялото - като зрението.

Американски офталмолози твърдят, че редовните тренировки могат да намалят риска от развитие на глаукома с до 73%, предават от Академията по офталмология на САЩ. Резултатите от изследването бяха представени  от авторите му - специалисти от Университета в Калифорния.

Учените използвали данни от национално изследване, за да проследят връзката между зрението и начина на живот. В масива от информация присъствали подробности за състоянието и навиците на хиляди възрастни американци. Оказало се, че 7 000 стъпки вървене пеш на ден, които се равняват на около 30 минути средно натоварваща тренировка във фитнеса, са достатъчни, за да намалим риска от глаукома.

Едно от обясненията на този ефект е, че спортът променя кръвното налягане в окото. По този начин системата била по-защитена от вредните ефекти на дегенеративните заболявания. Предстоят обаче допълнителни изследвания, които да потвърдят тези резултати и да изведат по-подробни препоръки.


Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Заболяването е социално значимо и е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб.

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега