Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене"

Стартира процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ "Белене"

Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

В изпълнение нарешения на Народното събрание от 7-ми юни 2018 г. и на Министерския съвет от29-ти юни 2018 г. „Национална електрическа компания“ ЕАД отправя покана за изборна стратегически инвеститор за изграждане на АЕЦ „Белене“. В рамките напоканата се дава възможност и за заявяване на интерес за придобиване наминоритарно участие в бъдещата проекта компания, както и/или за закупуване наелектрическа енергия от бъдещата електроцентрала. Целта на поканата е дапредостави определена информация на страните, които желаят да заявят участие впроцедурата.  

Българскатастрана ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ „Белене“ с апортнавноска на активите, в това число – лицензираната площадка, наличнотооборудване, издадените решения, разрешение, лицензии и други документи,свързани с проекта. В процедурата са заложени редица условия с цел максималназащита на имуществения интерес на българската страна. Българската държава, чрезНЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения поопределени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите впроектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира напазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване наелектроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.  

Заявление заучастие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интересза придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могатда подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения оттакива. Срокът за получаване на заявления за участие е до 90-тия ден, считаноот датата на публикуване на поканата в Официален вестник на Европейския съюз. Индикативниятсрок за приключване на процедурата е 12 месеца, считано от датата напубликуване на настоящата покана в Официален вестник на ЕК.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега