Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

С до 40% намаляване на загубите на вода предвиждат ВиК оператори

С до 40% намаляване на загубите на вода предвиждат ВиК оператори

В дългосрочен план отделни ВиК оператори планират редуциране на водозагубите между 15% и 40%. В краткосрочния 5-годишен период в бизнесплановете им пък прогнозата е за спад на водозагубите между 5% и 20%.Това съобщи в интервю за Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

В дългосрочен план отделни ВиК оператори планират редуциране на водозагубите между 15% и 40%. В краткосрочния 5-годишен период в бизнесплановете им пък прогнозата е за спад на водозагубите между 5% и 20%.Това съобщи в интервю за Нова телевизия министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков.

Вече има наредба за качеството на предоставяната услуга, в която е предвиден много по-сериозен контрол от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране, тъй като досега механизмите не са били достатъчно добри. Почти всички ВиК оператори са наказвани, но с дребни санкции на фона на извършваните нарушения, каза министърът.

КЕВР следи за изпълнението на инвестициите, тя има право да прави периодичен мониторинг на бизнес плановете на операторите, които могат да бъдат променяни на третата година, обясни още Николай Нанков.

От 2010 г. до сега само от ВиК операторите са инвестирани над 500 млн. лв. Още 320 млн. лв. трябва да инвестират до 2020 г., обяви министърът. Той посочи, че новите услуги също струват пари, но са основани на екологични директиви. Николай Нанков обясни, че там, където няма изградена канализация, гражданите няма да плащат за отвеждане и пречистване на отпадни води, а само за доставяне на питейна вода.Инвестициите в отрасъла и въведената през 2015 г. единодушно от всички партии с промяна в Закона за водите единна цена на услугата, предоставяна от един ВиК оператор в една област, са факторите, които оказват влияние върху цената на водата, обясни регионалния министър.

Той коментира, че предложенията за повишаване на цената на водата са били разглеждани още през 2015 г. и 2016 г. в общинските съвети, асоциациите по ВиК и от областните администрации.През 2015 г. именно с грижа за най-бедните Законът за водите беше променен от ГЕРБ като прагът на социална поносимост беше намален от 4% на 2,5% от доходите на домакинствата в една област, за да няма безкрайни увеличения на цената на водата, напомни Николай Нанков.

Вече е готов проектът и през следващата година ще стартираме с обсъжданията на нов законопроект за ВиК. Там предвиждаме още по-сериозен механизъм, за да може за най-бедните прослойки от населението да гарантираме т.нар. водни помощи или гарантирано потребление на ниска цена, съобщи министърът. С експерти се обсъжда дали минималният праг за битовите нужди на един човек да са безплатни или на минимална цена. Дискутира се и дали размерът на водните количества да е в размер на 1,5 куб. м или 2,8 куб.м на човек на месец. Очаква се законът да влезе в сила в средата на 2018 г.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега