Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Топтенор и топбаритон излизат на сцената в Бургас за "Риголето"

Топтенор и топбаритон излизат на сцената в Бургас за "Риголето"

Операта „Риголето“ на Джузепе Верди е създадена по пиесата на Виктор Юго „Кралят се забавлява“.

Тенорът Михаил Михайлов и баритонът Александър Круневизлизат на сцената на Държавна опера – Бургас в "Риголето". Продукцията на режисьора Александър Текелиев ще бъде представена на 6февруари в 19:00 часа. Хитовата постановка е първото заглавие в календара на бургаската опера за тази година.

В главната роля, като шутътРиголето, излиза Александър Крунев, познат на почитателите на опернотоизкуство. Известният баритон е един от малкото, виждали пред себе си пълназалата на НДК. В биографията му едно от големите събития на родна сцена еконцертното изпълнение на операта „Манон Леско“ от Пучини, в което партнира навеликата прима Гена Димитрова. Там той е неин сценичен брат – сержант Леско, аостаналите в състава на спектакъла са не по-малко известните Бойко Цветанов иДимитър Станчев.         

В ролята наХерцога на Мантуа ще влезе тенорът Михаил Михайлов – полуфиналистът от конкурса„Опералия 2017“, организиран от Пласидо Доминго. Михайлов е носител и на ГранПри от ХIХ Международен конкурс„Романсиада“ в Москва. В творческата му биография са записани участия в Лондонпод съпровода на Кралския филхармоничен оркестър, концерти и рецитали в Осака,Япония, с тамошната филхармония и др.         

КатоДжилда, дъщерята на Риголето, ще излезе Диана Василева – стипендиант отмайсторските класове на Райна Кабаиванска, Луиджи Алва и Джузепе Сабатини,лауреат на Международния оперен конкурс „Amici Dei Loggiato“, провеждан в Италия и др. Поддиригентската палка на маестро Иван Кожухаров ще излязат още Лина Пеева, ДиманПанчев, Сребрина Славова, Веселин Спасов, Петър Тихолов, Вълю Тотев, ТошоГерджиков, Шмилена Султанова, Стефка Христозова, както и целия хор и оркестърна Държавна опера – Бургас.         

Операта„Риголето“ на Джузепе Верди е създадена по пиесата на Виктор Юго „Кралят сезабавлява“. Верди започва работа по операта въпреки забраната на театралнатапостановка на пиесата на Юго още след нейната премиера. Страстта на Верди дасъздаде музикално произведение по драмата е толкова увличаща, че той я завършвасамо за четиридесет дни.

Разбира се, налагат се някои промени в либретотозаради силната тогава цензура. Така се променят някои герои, мястото насъбитието също е друго. Премиерата през март 1851 г. във венецианския оперентеатър „Фениче“ е триумфална. Сам Верди казва, че едва ли ще напише някога нещопо-хубаво. Въпреки успеха й на европейските сцени, Юго остава несъгласенс промените в съдържанието.

Историятана гърбавия грозен шут Риголето е повече от трагична. Ненавиждан заради острияси език, той е обект на зловещо отмъщение от страна на придворните. По време набал в двореца на похотливия херцог на Мантуа обезчестеният баща граф Монтеронеидва да търси обяснение за изчезването на дъщеря си. Вместо херцога отговаряРиголето – в типичния си стил на злобни подигравки. Омерзен, граф Монтеронепроклина и двамата.

По-къснопридворните, ненавиждащи шута, решават как ще му отмъстят – ще отвлекатукриваната старателно „любовница“ на Риголето. Те отвличат девойката, без дазнаят, че това е всъщност негова дъщеря. Злощастният баща се оказва помощник внейното отвличане. Малко по-рано тя се е срещнала случайно с херцога на Мантуаи се е влюбила в него, мислейки, че беден студент. Твърде късно тя разбира кой е нейният любим.

Риголето сеявява в двореца на херцога да търси детето си. По време на сърцераздирателнатасцена между него и Джилда тя признава на баща си, че все още е влюбена вопозорилия я херцог. Бащата се заклева да отмъсти.

Месецпо-късно той намира сгоден случай. Риголето се кани да убие херцога. За целтауговаря Спарафучиле, с чиято сестра се среща сега херцога, да извърши товазлодеяние. След дълъг размисъл братът решава да убие друг човек и да гопредстави пред Риголето за херцога. Безкрайно влюбената Джилда решава да сежертва за любимия – преоблича се като мъж и отива при Спарафучиле, който забиванож в гърдите на непознатия.

Когато Риголето получава труп в чувал, е безкрайнощастлив. Но в този момент дочува отдалеч песента на херцога. Той трескаворазвързва чувала и вижда в него обичната си дъщеря Джилда. Името на херцога епоследното, което тя успява да промълви преди смъртта си. Риголето рухвабезчувствен върху трупа на детето си.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега