Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Тракийската народна певица Янка Танева е новият Почетен гражданин на Поморие

Тракийската народна певица Янка Танева е новият Почетен гражданин на Поморие

Кметът Иван Алексиев официално ще връчи почетния плакет на легендарната народна певица, на празника на Поморие – Гергьовден.

Тракийската народна певица Янка Делчева Иванова е удостоена със званието „Почетен гражданин на Поморие”, по решение на Общински съвет Поморие. Предложението бе прието на редовна сесия на Общинския съвет, проведена на 3 април 2018 г.

Янка Делчева Иванова, известна под името Янка Танева е родена на 18.09.1927 г. в гр. Каблешково, общ. Поморие. Още от дете е запленена от магията на народната песен. През 1951 г., композиторът Филип Кутев я открива като талант за създаване на Държавен ансамбъл. Янка Танева е тракийска народна певица с най-ниския контраалт на България.

Следват много турнета и фестивали в страната и извън нея, където тя печели множество награди и като индивидуален изпълнител. Реализира многобройни записи в БНР – София. За своята 33 годишна кариера, като една от основателките и солистка на ДАНПТ „Филип Кутев”, Янка Танева е наградена с орден „Кирил и Методий” III и I степен.

Тя е изпяла най-трудните и ниски партии в хора на знаменитите песни, като: „Лале ли си, зюмбюл ли си”, „Полегнала Тодора”, „Мене ли любиш любе” и много други, станали достояние на целия свят, превърнали се в емблема на Държавния ансамбъл за народни песни и танци /ДАНПТ/.

По време на 70-годишната си певческа кариера, Янка Танева е пяла и с формациите „Големите български гласове”, „Ангелите” и „Космически гласове”, с които не спира да пътува през годините и да печели аплодисменти.

Докладната записка за удостояване Янка Танева със звание „Почетен гражданин на Поморие” е внесена от председателя на Общинския съвет Адам Адамов, по предложение на инициативен комитет към Клуб на пенсионера „Единство” – гр. Каблешково.

Кметът на Община Поморие Иван Алексиев официално ще връчи почетния плакет на легендарната народна певица, на празника на Поморие – Гергьовден.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега