Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Трикове за справяне със злоядо дете

Трикове за справяне със злоядо дете

Злоядото дете е предизвикателство за всеки родител, сблъскал се с този често срещан проблем.

Злоядото дете е предизвикателство за всеки родител, сблъскал се с този често срещан проблем. На какво се дължи той? Как да накарате детето да се храни? Трябва ли да промените менюто, да се съобразите с това, което то желае да яде, да го оставите гладно? Отговорите на тези въпроси потърсихме заедно с нашите приятели – професионалистите в сферата от Детска кухня „Ам-Ам“ – Бургас.

На първо място е добре да отбележим, че според някои специалисти „злояди деца“ няма. Причината някои малчугани да се инатят и да не желаят да се хранят, се корени в подхода на родителя – опитите да нахрани детето според собствения си график и представа за здравословна храна. Независимо обаче дали ще възприемете това твърдение, факт е, че някои деца са по-трудни за „преборване“, когато дойде време за хранене. Съветът на специалистите от Детска кухня „Ам-Ам“ – забравете за принудите и се съобразете с предпочитанията на детето. 

 На първо място, храненето трябва да се превърне в приятна част от деня на рожбата Ви. Обикновено децата се хранят по-пълноценно в приятна компания – на възрастни, или на деца, в приятна обстановка. Разнообразете скучното сядане на масата с пикник – импровизиран – на пода у дома, или навън, ако времето го позволява. Създайте си свои приказни ритуали, включете музика, приказки, кръщавайте ястията със забавни имена.

 Заплахите, увещанията и насилването убиват допълнително апетита на детето. Те събуждат у него инатливите инстинкти и няма да Ви помогнат. Съобразете се с предпочитанията му и с неговите собствени усещания за мярка. Въвеждайте новите храни постепенно. Увеличавайте количествата малко по малко. 

Дори да не си изяде цялата порция, това не е фатално, ако храната е балансирана и приготвена по здравословна рецепта, твърдят от „Ам-Ам“. Тя ще осигури на детето достатъчните за неговия организъм хранителни вещества. В противен случай, ако го насилите да „опразни чинията“ рискувате да засилите ината му, или да постигнете обратен ефект – наднормено тегло, затлъстяване.

Превърнете храната в шедьовър. И най-вкусното ястие няма да пробужда апетита, ако не е поднесено по атрактивен начин. Това важи с особена сила за най-малките, чиито инстинкти са по-първични. Те първо се хранят с очите. Пъстрите и красиви чинии, салфетки, прибори, могат да се превърнат в мощно оръжие срещу липсата на апетит. Същото важи и за начина на поднасяне на самата храна – декорацията, подредбата на порцията. 

 Осигурете на детето разнообразие. То е в основата на здравословната и балансирана храна, твърдят от „Ам-Ам“ – Бургас. Заложете на различни продукти и рецепти, така че ястията да не омръзват бързо. Превърнете всяко меню в игра – нека детето познае какво има за обяд, например. Това ще Ви даде възможност да научите и какво желае то, така че да подготвите следващото хранене според неговите идеи. 

Позволете на детето да се храни само от момента, в който то прояви желание да го прави. Не се страхувайте, че ще се изцапа – снабдете се с достатъчно голяма мушама, която да предпазва мебелите и пода и оставете малчугана да се учи сам да ползва лъжицата. Ако желае да похапне с пръсти – позволете му. Така ще му осигурите по-добра връзка с храната.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега