Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Трикове за топла къща и тънки сметки през зимата

Трикове за топла къща и тънки сметки през зимата

Да се подготвим за студените месеци!

Зимата чука на вратата. Отоплителният сезон започва и с него се задават и дебелите сметки за ток/парно, които ни карат да ставаме все по-креативни в начините да спестяваме. Е, подготвили сме Ви няколко трика, които ще Ви помогнат да се радвате на топъл дом и тънки сметки едновременно.

1. Използвайте правилно завесите. Те не са просто част от интериора, те могат да бъдат и добър помощник през зимата. Заложете на по-плътна материя в по-тъмен десен. Когато денят е слънчев, дърпайте пердетата, така че слънцето да си свърши работата - неговите лъчи са напълно безплатни, но могат да повишат температурата у дома. След залез най-добре ги дръпнете обратно. Те действат като допълнителна изолация, която запазва топлината в стаята.

2. Ако дограмата е стара, уплътнете я с гумена лента, за да спрете течението. Такъв продукт можете да намерите в почти всяка железария, като е добре да се подменя всяка година. Можете дори да импровизирате, като запълните зейналите фуги с подръчни материали. Така обаче няма да “отоплявате атмосферата”, а само дома си.

3. В днешно време на пазара има отоплителни уреди с таймери, но дори да не е дошло времето да сменяте печката вкъщи, можете да си набавите отделно устройство, което да настройвате допълнително. Направете така че уредът да се пуска с 30-ина минути преди да се приберете, преди да си легнете, преди да станете. Така ще избегнете студуването у дома, но ще намалите и разходите.

4. Преместете дивана далеч от печката. Колкото и да е изкушаващо да се лепнете за радиатора, или да усещате директно топлината от отоплителния уред, ако меката мебел е твърде близо, в един момент се оказва, че отоплявате нея, вместо въздуха в стаята.

5. Преди началото на зимата можете да поставите и вътрешна изолация по стените, така че да си гарантирате, че няма да топлите тях, а самата стая. На пазара има и специални покрития, които се слагат зад радиатора, така че топлината да се отразява и да не остава по стената, върху която е закрепен.

6. Намалете градусите на отоплителния уред. Това може и да не звучи много в “духа” на “топла къща”, но логика има. Опитите да достигнете тропически температури при зимен студ навън водят до по-голяма консумация на електроенергия. Ако настроите термостата на 20-21 градуса, ще се радвате на приятна температура в стаята, но без да побърквате електромера. Това се отнася и за спалнята, още повече предвид факта, че за по-пълноценен сън специалистите препоръчват да поддържаме прохлада в спалното помещение.

7. Спрете течението като си измайсторите специални възглавнички, които изолират студа от входната врата, вратата на терасата и прозорците. Те могат и да изглеждат много шик, но освен това ще запазят топлината в стаята, а студа - навън.

9. Подменете старите уреди. Ако отоплителния Ви уред или бойлера са преминали 10-ата си година служба, по всяка вероятност вече е време да инвестирате в нови, които са от по-висок енергиен клас, не са амортизирани и могат да вършат по-добра работа, с по-малко разход на енергия.

10. Бутилка с гореща вода или специална водна възглавничка могат да затоплят леглото, така че да избегнете усещането за студ, когато полягате в студените чаршафи. Просто поставете бутилката или мехчето половин час преди сън.

11. Развихрете се в кухнята. Идеален начин да стоплите стаята и душата, е да приготвяте вечерята си на фурна, вместо на котлон. Хем ще се насладите на топла вечеря, хем топлината от загрятата фурна ще допринесе за атмосферата и температурата у дома. След като приключите, оставете фурната отворена, за да излезе остатъка от топлината.

12. Ако нямате килим - поставете. Той също ще изолира студа от пода, особено ако настилката е каменна или фаянсова. Ако имате постелка, сложете я така, че да покрива възможно най-много от площта, където стъпвате. 

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега