Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Туристи идват в Бургас да видят монетите на Александър Велики

Туристи идват в Бургас да видят монетите на Александър Велики

„Съкровищата и находките, включени в изложбата „Бургаският залив - кръстопът на древни цивилизации и култури“ са уникални за България и света и въплъщават културното многообразие на бургаския край.“

„Съкровищата и находките, включени в изложбата „Бургаският залив - кръстопът на древни цивилизации и култури“ са уникални за България и света и въплъщават културното многообразие на бургаския край.“

С тези думи зам.-кметът по култура в Община Бургас Йорданка Ананиева откри  археологическата експозиция в КЦ“Морско казино“. Ценните експонати ще бъдат изложена до 30 август в зала "Александър Георгиев Коджакафалията". Тази година изложбата е с вход свободен.

Към нея има голям интерес от български и чужди туристи от цялото Южно Черноморие. Най- нетърпеливите видяха съкровищата още на официалното откриване на експозицията. В нея за първи път пред бургазлии и гостите на града ще бъдат показани златни монети от епохата на Александър Македонски и баща му Филип II, монети от византийските императори Константин  ІV Погонат, Юстиниан ІІ и Никифор III Вотаниат, главата и китката от скулптура на римския император Септимий Север.

В изложбата са включени още и древни находки, датиращи от периода 5200-3800 г. пр.Хр., както и най-голямото съкровище на разплащателни средства - стрели и пари, намирано досега в света. Организатор на събитието е Община Бургас със съдействието на Регионалния исторически музей и музеите в Карнобат, Созопол и Средец. Изложбата "Бургаският залив - кръстопът на древни цивилизации и култури" е в подкрепа на инициативата "Бургас - Европейска столица на културата 2019" и в памет на дългогодишния директор на РИМ - Бургас Цоня Дражева.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега