Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Увеличеният прием на Омега 3 намалява риска от глаукома

Увеличеният прием на Омега 3 намалява риска от глаукома

Автор на изследването е калифорнийският специалист д-р Илейн Уанг.

Увеличеният прием на Омега 3 намалява риска от глаукома. Това са установили учени от Калифорнийския университет. Според изследването, публикувано през декември в специализираното издание "JAMA Ophthalmology", благотворният ефект важи само за този вид мастна киселина. Предозирането с полиненаситени мазнини имало обратен ефект.

Автор на изследването е калифорнийският специалист д-р Илейн Уанг. Тя и колегите й използвали данни от общо 3 865 пациенти над 40-годишна възраст. Статистически данните свързват увеличеният прием на Омега 3 с намаляване на риска от развитие на глаукома. Полиненаситените мазнини обаче били типични за хранителния режим на хората в риск.

Изводът на д-р Уанг е, че контролираният и балансиран прием може да се използва като превантивна мярка срещу заболяването. За да бъде доказано това обаче предстоят допълнителни клинични експерименти.


Глаукомата е хронично, прогресиращо заболяване, което уврежда зрителния нерв и нервните клетки в ретината. Като резултат с напредване на болестта се развиват характерните промени в зрителните функции: загуба на периферно зрение, а на по-късен етап и на централното зрение. Заболяването е социално значимо и е една от най-честите причини за необратима слепота в световен мащаб.

Лекува се медикаментозно, с лазерна терапия и оперативно. Целта на лечението е да се постигне спиране или поне забавяне на развитието на заболяването и съхранение на останалото функционално зрение. Все още единственият доказано ефективен начин за овладяване на структурните изменения и съхранение на зрителните функции е намаляването на вътреочното налягане.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега