Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Учение на пристанището хвърли в паника бургазлии

Учение на пристанището хвърли в паника бургазлии

Уплашени бургазлии, сигнализираха до редакцията ни за извънредно положение на пристанището. "Нещо се случва, линейките хвърчат през 5 минути с включени сигнали. Има полиция и гранични. Сигурно е опасен товар... повечето са облечени с костюми тип антирадиация... Какво става?", писаха до редакцията ни уплашени граждани.

Уплашени бургазлии, сигнализираха до редакцията ни за извънредно положение на пристанището. "Нещо се случва, линейките хвърчат през 5 минути с включени сигнали. Има полиция и  гранични. Сигурно е опасен товар... повечето са облечени с костюми тип антирадиация... Какво става?", писаха до редакцията ни уплашени граждани.

Оказа се обаче, че няма нищо страшно, защото се провежда учение. То е за откриване на нелегален трафик на радиоактивни вещества на територията на Областна дирекция на МВР-Бургас, съобщават от полицията. Тактическото занятие премина под наименованието„МОРСКО ЯДРО 2012” - „Действия при нелегален трафик и незаконно преместване на ядрен материал и/или радиоактивни вещества през зоната на Регионална дирекция „Гранична полиция”.   

Целта на учението бе подобряване организацията, управлението и мобилността на силите и средствата на Регионална дирекция “Гранична полиция” - Бургас, ОДМВР - Бургас и нейните териториални структури – Районни управления “Полиция”, Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението”, Районен център - 112 Бургас, както и РИОСВ, РЗИ, областната и общинска администрация, в рамките на взаимодействието им при аварийно реагиране на незаконно преместване на ядрен материал.           

Учебно-тактическото занятие се проведе в три етапа. Първият е получаване на сигнал за въведени в граничното наблюдение два автомобила за радиационен контрол, както и извършената през тази година модернизация на стационарната система за дозиметричен контрол на Пристанище – Бургас.  

Основание за провеждане на занятието е и  постъпилото на 29.10.т.г. в РДГП – Бургас съобщение от системата за спешен обмен на радиологична информация в Европейската общност от Съвета за ядрена сигурност на Испания за открит радиоактивен материал / на 23.10.2012 год. при осъществяване проверка на контейнер, който е трябвало да бъде транспортиран по море от Пристанище – Кадис, Испония за Турция/. Материалът е открит в метални изделия, изготвени под формата на метални подноси, като идентифицирания радиоактивен изотоп е кобалт – 60. Производител на таблите е фабрика в Индия, която има договор с френска фирма за внос на територията на Европейския съюз. 

Вторият етап са реални тактически действия на длъжностните лица и екипите на Регионална дирекция “Гранична полиция” – Бургас след получаване на сигнала, уведомяване на МВР, държавни органи, областни и общински звена за овладяване на кризисната ситуация. Третият е работа по прекратяване на аварийното реагиране.   В учението са се включили и служители от МБАЛ – Бургас и Центъра за спешна медицинска помощ.      

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега