Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Фестивалът за документално кино DOCK започва филма с "Дворците на народа"

Фестивалът за документално кино DOCK започва филма с "Дворците на народа"

Обявиха и останалите заглавия в програмата.

В дните от 17 до 22 септември в Бургас ще се проведе второто издание на Международния фестивал на документалния исторически филм DOCK. След големия си успех през 2018-та, тази година форумът се завръща, за да покаже отново най-доброто от българската и световната документалистика. Входът за всички прожекции е свободен.

Основатели и селекционери на кинофорума са Петър Стоянович и Димитър Стоянович. Той е част от културната програма на Община Бургас и се организира с нейната финансова подкрепа. Художествен директор е Лъчезар Аврамов. Мисията на фестивала е да се превърне в едно от най-стойностните събития в областта на културата в България, с принос към опознаването на световната история по атрактивен и запомнящ се начин.

Откриването на DOCK ще бъде на 17 септември с "Дворците на народа" (76 мин., продуцент Мартичка Божилова, реж. и сценаристи Борис Мисирков, Георги Богданов). Лентата е първият филм от състезателната програма и дава нов, изключително интересен поглед към пет от най-знаковите сгради от комунистическите времена - от Университета "Ломоносов" в Москва до Двореца на Чаушеску (Палата на парламента) в Букурещ. Събитията от встъпителния ден на DOCK ще продължат със затворен коктейл за гостите на откриването. На него ще присъстват актьори, режисьори, сценаристи от лентите, част от афиша на фестивала. 

Официалната конкурсна програма включва десет филма, които ще се състезават за голямата награда на DOCK. Прожекциите ще бъдат в КЦ "Морско казино" и Експозиционен център "Флора": "Изгубените души на Мосул" (Германия, Италия, режисьор Франческа Маноки); "Рокендрол", (България, режисьор:  Борислав Колев); "Папа Франциск: Човек на думата си", (Швейцария, Ватикана, режисьор: Вим Вендерс); "Случаят на Йохана Лангефелд", (Полша, Германия, режисьор: Владислав Юрков, Гербург Ронде-Дал); "Пропаганда: Изкуството да продаваш лъжи ", (Канада, Германия, режисьор: Лари Уайнстийн); "Чувство за непоносимост ", (България, режисьор: Боя Харизанова); "Свидетелите на Путин", (Латвия, Чехия, режисьор Виталий Мански); "Жените от ГУЛАГ-а", (Русия, режисьор: Марияна Яровская); "Ах, тези жени", (Франция, режисьор Франсоа Армане); "Среща с Горбачов", (Великобритания, Германия, САЩ, режисьор: Вернер Херцог).

След края на всяка прожекция ще има беседи, свързани с конкретния филм. 

Победител сред десетте заглавия от състезателната програма ще избере висококвалифицирано международно жури с председател кинорежисьорът Иглика Трифонова и членове: операторът, фотограф, продуцент и автор на визуални кампании Георги Богданов; авторът на десетки статии, изложби, европейски проекти Гюнтер Фурман (Германия), археологът-византинист  Никос Мердзимекис (Гърция); един от най-известните филмови монтажисти в света, носител на множество награди Александър Бернер (Германия).

DOCK включва и допълнителна, специална програма "Българският възход и падения". Тя представя изключителни ленти, посветени на знакови личности и моменти от нашата история - цар Борис III и края на Втората световна война, алпиниста Христо Проданов, Гена Димитрова, Христо Стоичков, Генерал Владимир Вазов, Нешка Робева и Златните момичета, филм за българските щангисти, лентата "Формулата на Тео" и други.

В сътрудничество с РУО Бургас, на 18, 19 и 20 септември ще се проведат и три специални прожекции под надслов "Академия". Те са предназначени само за ученици. Включват заглавията, посветени на цар Борис III и генерал Вазов от съпътстващата програма, както и филмът "Трънливият друм", посветен на българския духовник, интелектуалец и политик Васил Друмев. След всяка от прожекциите ще следва академична лекция с водещи български учени и преподаватели.

Награждаването и официалното закриване на II Международен фестивал за историческо документално кино DOCK ще бъде на 22 септември от 21 часа в Експоцентър "Флора".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега