Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Хранителни елементи за силна имунна система

Хранителни елементи за силна имунна система

В сезона на грипа е особено важно да осигурим защитни сили на организма си.

Истински силната и здрава имунна система е комбинация от навици и здравословно хранене. В сезона на грипа е особено важно да осигурим защитни сили на организма си, като това няма как да стане без някои от най-важните витамини и минерали. Можете да ги приемате под формата на хранителни добавки, но със сигурност е по-полезно да си ги набавяте с храната.

Витамин С

Още от деца знаем, че това е сред най-важните витамини за имунитета ни. Той е мощен антиоксидант, помага за синтеза на колаген и действа като ензимен кофактор. Хубавото е, че хапчета тук не са ни необходими. Витамин С има в изобилие не само в цитрусите, но и в листните зеленчуци, чушките, брюкселското зеле, ягодите, тиквата, морковите и т.н.

Витамин Е

Този витамин също е силен антиоксидант и помага на тялото ни да се пребори с инфекциите. Освен това участва във формирането на хемоглобина и белтъците. Можете да си го набавите с ядки, спанак, броколи и т.н.

Витамин В6

Този витамин е особено важен за функциите на имунната система. Той е част от почти 200 биохимични реакции в организма ни. Можете да си набавите необходимите количества от бананите, пилешкото филе, риба тон, картофи и грах.

Витамин А

Той е важен за зрението, участва в състава на зрителния пурпур, растежа на кожата и лигавиците. Освен това е важен за развитието на белите кръвни телца, както и епителните клетки - първата линия, охраняваща тялото ни от външни вредители. Заложете на морковите, сладките картофи, тиквата и др. богати на витамин А храни.

Витамин D

Някои нови изследвания доказват, че дефицитът на витамин D води до отслабване на имунната система, твърдят специалистите от клиниката в Кливланд. Този витамин също можете да си набавите с храната - риби като сьомга, сардини и тон, както и млякото, ядките, зърното, но при по-сериозен дефицит се консултирайте с лекар.

Фолиева киселина

Тя е известна още под името витамин В9 и е един от най-важните за здравето елементи. Тя помага на клетките да се размножават и е част от изграждането на костния мозък. В естествена форма фолиевата киселина се намира в бобовите растения, листните зеленчуци, магданоза. Част е и от пълнозърнестите продукти и ориза.

Желязо

Този елемент помага за разноса на кислород към клетките. Противно на старите разбирания, спанакът не е най-добрият източник. Вместо това заложете на пилешкото, пуйката и морските дарове, бобовите растения и броколите.

Селен

Селенът е един от най-мощните антиоксиданти, бори инфекциите и вредните микроорганизми. Високо съдържание има в чесъна, броколите, сардините, бразилския орех, гъбите, яйцата и рибата.

Цинк

Цинкът контролира възпалителните процеси, част е от синтеза на ензими и е важен за растежа и развитието на организма ни. Можем да си го набавим от стридите, пилешкото, бобовите растения, киселото мляко, ядките, касиса, маковото, сусамовото и тиквеното семе.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега