Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Центърът по заразни болести: Вирусът на морбили е дошъл у нас от Румъния

Центърът по заразни болести: Вирусът на морбили е дошъл у нас от Румъния

Най-опасен е щамът за децата до 13-месечна възраст, когато се поставя първата ваксина.

В националната референтна лаборатория към Центъра по заразни и паразитни болести бе определен генома на вируса Морбили, който циркулира в момента в Пловдивско. Оказа се, че той е дошъл у нас от Румъния. Това съобщи директорът на НЦЗПБ - проф. Тодор Кантарджиев в ефира на Нова телевизия.

Той подчерта, че най-опасен е щамът за децата до 13-месечна възраст, когато се поставя първата ваксина. Препоръката на експерта е по принцип до първата година да се ограничават контактите на бебето с външни хора. Особено при наличието на циркулиращи инфекциозни заболявания, тази профилактика е задължителна.

Другият начин за превенция е чистият въздух, посочи още проф. Кантарджиев. Вирусът се предава "от болен на здрав" и контактите на заразените трябва да се ограничават веднага, но преди проявата на симптомите също е възможно заразяване. В този ред на мисли, е добре при събиране на множество хора, още повече деца, помещенията да са добре проветрени.

Най-важна обаче е имунизацията. Защитата, която осигурява първата ваксина, е около 80-85%, обясни експертът. Втората се поставя на 13-годишна възраст и осигурява над 95% имунитет. Важно е да се знае, че дори при хора с една ваксина, които все пак се заразят, заболяването преминава по-леко и с по-малко усложнения, което също е важно.

"Всяка тежка вирусна инфекция намалява имунитета за няколко месеца. Когато морбили се разгърне, имунитета намалява и обикновено усложненията, които се появяват, са от бактериални и вторични инфекции, най-често пневмонии", посочи проф. Кантарджиев.

В момента у нас случаите на морбили са 34. Хиляди са обаче заразените в Румъния, Италия, Германия и Великобритания. Стотици случаи са регистрирани и в страните от Източна Европа. За щастие, у нас разпространението все още е ограничено в Пловдивския регион и протича бавно. Това дава време на специалистите да вземат необходимите мерки за ограничаване на вируса.

Припомняме Ви, че през уикенда у нас бе регистриран и първият смъртен случай, свързан със заболяването. Почина 10-месечно бебе от пловдивския квартал “Столипиново”. Междувременно продължава кампанията на здравното министерство за имунизация на деца без поставени ваксини. Министерството на здравеопазването отново призовава родителите да проверят имунизационния статус за морбили на децата си и при наличие на пропуски да бъдат взети спешни мерки за ваксинирането им.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега