Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Църквата почита Света великомъченица Неделя

Църквата почита Света великомъченица Неделя

На днешния ден църквата почита паметта на Света великомъченица Неделя (Кириакия) - една от най-тачените български светици. Имен ден празнуват: Неделин, Неделина, Неделчо, Недялка, Недялко.

На днешния ден църквата почита паметта на Света великомъченица Неделя (Кириакия) - една от най-тачените български светици. Имен ден празнуват: Неделин, Неделина, Неделчо, Недялка, Недялко.

Света Неделя е родена в Мала Азия, най-вероятно в Никомидия, град на брега на мраморно море и столица на източната Римска империя при Диоклетиан. Тя била измолено с продължителни молитви чедо на благочестивите родители Доротей и Евсевия. Още от детство се посветила на Бога и решила цял живот да пази целомъдрие.

Пораснала чудна хубавица и много млади момчета я искали за жена, но тя на всички отказвала. Един от “ухажорите” й се ядосал и съобщил на император Диоклетиан, че семейството на Неделя изповядва християнската вяра.

Императорът заточил родителите й, а св. Неделя била подложена на жестоки мъчения: били я с волски жили, рязали я по цялото тяло, горили я с огън. Всичко обаче било напразно. Христос се явил на мъченицата в затвора и я изцерил от раните й.

Накрая мъчителят я осъдил да бъде посечена с меч. Преди смъртта си Неделя получила право на молитва. Непосредствено след последната си дума, тя предала душата си на Господа, без да бъде посечена. Това станало на 7 юли 289 г.

Българските царе Асеновци (ХІІ-ХІІ векове) пренесли мощите й в столицата на Второто българско царство - Търново. До нас се запазило на старобългарски език нейното житие, написано от св. Евтимий, патриарх Търновски, който превел и името на мъченицата от гръцки на български (Кириакия-Неделя).

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега