Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Червеното цвекло и ползите от него

Червеното цвекло и ползите от него

Цвеклото е лек за редица болести. То е било признато още от Хипократ, който го е включвал в своите рецепти. Много подходящ за предпазване от грип през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, лимони и ябълки.

Цвеклото е лек за редица болести. То е било признато още от Хипократ, който го е включвал в своите рецепти.  Много подходящ за предпазване от грип през зимните месеци е коктейлът от сок от червено цвекло, лимони и ябълки.

Червеното цвекло подобрява паметта при атеросклероза, използва се при лечението на неврози и безсъние, анемия и високо кръвно налягане, премахва от тялото токсините и тежките метали.   Цвеклото съдържа много вещества, които подпомагат изхвърлянето на токсините, подобряват функцията на черния дроб и пречистването на кръвта, затова е и много подходяща храна по време на лъчетерапия и затлъстяване.

Червеното цвекло също така е важна хранителна добавка към диетата на бременните жени, точно поради високото си съдържание на витамин B9 или така наречената фолиева киселина, която намалява риска от раждане на дете с увреждания.

Една от най-важните съставки на червеното цвекло са антоцианите (цветни пигменти), които имат антиоксидантни свойства.  През зимните месеци при хрема и настинка може да капвате по 1-2 капки сок от цвекло в ноздрите си и така вашето състояние със сигурност ще се подобри.

За да се радвате на нормално кръвно и добър холестерол може да хапвате и салата от цвекло.  Все пак, имайте предвид, че въпреки всички положителни качества, сокът от червено цвекло не бива да се приема повече от 4 седмици. След този период е необходима почивка, тъй като непрекъснатото пиене на сок от цвекло има разхлабващо действие. Въпреки че това е най-сладкия зеленчук, той еподходящ за диабетици, а хлорофилът, който съдържа, помага на страдащите от анемия, особено в комбинация със сок от ряпа и моркови.

Съвсем наскоро, в средата на ХХ век, учените са установили, че цвекло може да се прилага успешно при лечението на рак. За разлика от другите зеленчуци, цвеклото и в сварен вид донякъде запазва своите полезни свойства, благодарение на устойчивостта на съдържащите се в него оцветяващи вещества - флавоноидите. Точно те имат противоракови свойства. Затова, ако човек не иска да яде или да пие сок от сурово цвекло, може да го консумирате и сварено. Но, разбира се, за постигане на максимален ефект е най-добре да се пие сок от сурово цвекло. Разбира се, трябва да се спазват следните правила:

- В никакъв случай не трябва да се пие току-що изцеден сок, защото съдържа летливи вещества, които действат като отрова, която може да предизвика гадене, повръщане, обща слабост;

- Преди употребата сокът трябва да престои най-малко два часа в хладилника; 

- За постигне на терапевтичен ефект сокът трябва да се приема всеки ден, без прекъсване, в продължение на три до четири седмици, по една чаша дневно 10-15 минути преди хранене, леко затоплен. 

- И не може да се приема с друга храна или да се пие с вода. 

- За подобряване на вкуса можете да добавите малко сок от касис, нар и череша, които също съдържат флавоноиди. 

- При високо кръвно налягане и простуда е добре да се приема сок, подсладен с мед. Червеното цвекло съдържа високи нива неорганични нитрати. Те могат да се намерят и сред други листни зеленчуци като марулята и зелето. Веднъж попаднали в организма, те се превръщат азотен оксид, който има свойството да отпуска и разширява кръвоносните съдове.   

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега