Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Честит 1 юни деца!

Честит 1 юни деца!

Международният ден за защита правата на детето датира още от първата четвърт на XX век. През 1924 г. в Женева е приета и провъзгласена Декларация за правата на детето. Тя прокламира, че цивилизацията е длъжна да даде на децата всичко най-добро, достъп до достиженията на материалното, духовно и социално развитие, независимо от расовата, народностна и верска принадлежност.

Международният ден за защита правата на детето датира още от първата четвърт на XX век. През 1924 г. в Женева е приета и провъзгласена Декларация за правата на  детето. Тя прокламира, че цивилизацията е длъжна да даде  на децата всичко най-добро, достъп до достиженията на  материалното, духовно и социално развитие, независимо от расовата, народностна и верска принадлежност.

По инициатива на столичните лекари - д-р Стоян Ватев и д-р Димитър Киров през 1925 г. българското дружество „Червен кръст” основава „Съюз за закрила на децата в България”. Две години по-късно (1927 г.) Сдружението обявява за Ден на детето - вторият неделен ден след Великден, Неделя на мироносците. Денят на българското дете е под покровителството на княгиня Евдокия, която е ръководител на Върховен комитет с председател софииският митрополит Стефан. Празникът е отбелязван официално с литературно-музикални програми, с много детски изяви и игри. В инициативата се включват и духовните средища, в които се създават трапезарии, летовища и детски лагери.         

През ноември 1949 г. Съветът на Международната демократична федерация на жените решава 1 юни да се отбелязва като Международен ден за защита на децата. Същата година 51 държави по света се присъединяват и започват да честват тази дата. В България празникът става популярен след 1949 г., а от 1 юни 1950 г. започва да се чества като Медународния ден на детето.През 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. На същата дата през 1959 г. е приета и нова Декларация за правата на детето, а тридесет години по-късно и Конвенция за правата на децата. ООН предлага на държавните правителства сами да преценят на кой ден да се отбелязва празника на  детето.

За Деня на детето в България за днешния 1 юни са организирани редица празненства и инициативи. В Бургас от 10:00 часа игрището в Борисовата градина и около него за няколко часа ще се превърнат в запазена територия на празнично настроение и незабравимо преживяване на празника. Програмата включва спортни мероприятия, игри и много изненади. Децата ще могат да играят игри, които са играли техните майки и татковци, а може би и те играят някои от тях сега! Те ще могат да скачат на въже, ластик, куцанка, народна топка, федербал, домино, морски шах и много други.                        

Главната идея на мероприятието е да се съхранят и предадат на сегашното и бъдещите поколения игрите, практикувани в близкото минало. По онова време е нямало електронни игри, компютри, по телевизията предаванията за деца са били веднъж на ден, а и по-рядко.Тогава децата са играели навън по цял ден на тези игри. За всички малчугани дошли на събитието са подготвени лакомства. Очаква ги един хубав и усмихнат ден с много приятни изненади.  

ПРОЛЕРФЕСТ за малки и големи, съчетан с детски празничен концерт, ще се състои отново в 10:00 часа в парка „Заимов" в София. По повод Деня на детето в „Пирогов" ще се проведат безплатните детски прегледи, които са част от Национална програма „Детско здраве „Пирогов". За трети пореден път хиляди деца от училища и детски градини ще рецитират едновременно емблематичното Вазово стихотворение „Аз съм българче" ще огласи България на 1 юни. Стартът на инициативата ще бъде в Борисовата градина в 10:00 часа.

По случай 10-годишнината от създаването на Съвета на децата Държавната агенция за закрила на детето организира флашмоб пред президентството. Музеят за история на София организира „Детски празник в музея" в рамките на Детския панаир от 10:00 часа. Националният исторически музей ще отбележи Деня на детето от 11:00 часа с няколко прояви, организирани съвместно с читалище „Братя Миладинови – 1917". От 16:00 часа Софийската опера и балет ще представи детската опера „Аладин и вълшебната лампа" по музика на големия италиански композитор Нино Рота. Общинската администрация на район „Лозенец”, заедно със Съвета по безопасност на движението на децата и Зоологическа градина, организират „Весел детски празник по пътна безопасност" от 16:00 ч. на сцената в Зоологическа градина – София.

По случай Деня на детето музикантите на Quarto Quartet и Софийската филхармония канят децата и техните родители на концерт-приказка „Кармен – история с рози" в зала „България" от 19:00 часа. МВР пък стартира акция „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!"

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега