Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

"Шумла полка" с премиера в Бургас в края на седмицата

"Шумла полка" с премиера в Бургас в края на седмицата

Мюзикълът е дело на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и оркестъра и хора на бургаската опера.

Мюзикълът „Шумла полка“ на Парашкев Хаджиев ще бъде представен премиерно на сцената на Бургаската Опера на 19 и 20 април от 19 ч. И двата премиерни спектакъла са дело на студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“ – София и оркестъра и хора на бургаската опера под режисурата на проф. Павел Герджиков. Пред оркестъра на операта ще излезе диригентът Деян Павлов. 

В представлението участие ще вземат Бранимир Недков, солист на Държавна опера – Бургас, и Пламен Бейков, солист на русенската опера и ученик на големия Борис Христов. Като голяма изненада за публиката се подготвя и появата на режисьора проф. Павел Герджиков на сцената. Проф. Герджиков е един от известните родни оперни певци, но академичната му работа го откъсва с годините от сцената. В петък и събота обаче професорът ще излезе рамо до рамо със студентите си, за да ги подкрепи и с присъствието си пред публиката. 

„Шумла полка“ е името на една от композициите, създадена за първия български оркестър. Музикалната трупа е възникнала през 1850-та година в Шумен, когато в града пристигат избягалите след краха на Унгарската буржоазна революция Лайош Кошут и сподвижници.

С тях у нас се озовава и Михай Шафран – шивач, който е бил и талантлив цигулар и интелигент. Той и приятелите му създават оркестър, с който да повдигат духа на гостоприемното българско население и да въведат в обществения живот на града европейски културни традиции. В оркестъра бързо са привлечени будни българи като Сава Доброплодни, Добри Войников и др.

Не след дълго заниманията на шуменските младежи с музика стават модни, а свиренето на цигулка, китара или флейта – въпрос на престиж. Променя се облика на Шумен, обществените порядки и нагласите на шумналии към ролята на културата в живота.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега