Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

5-те суперхрани на януари

5-те суперхрани на януари

В студа и след тежките празнични трапези идва ред да се погрижим за тялото и фигурата си.

У нас зимата обикновено започва през януари. В студа и след тежките празнични трапези идва ред да се погрижим за тялото и фигурата си като преминем към нормалния си режим. Когато говорим за здравословно хранене, повечето специалисти биха препоръчали да включваме в режима си възможно най-много сезонни плодове и зеленчуци, както и храни, осигуряващи необходимите за периода вещества. Предлагаме Ви списък с пет суперхрани за месец януари.

1. За повечето от нас мандарините носят аромата и духа на Коледа. Но те са и сред суперхраните на месец януари. Цитрусовите плодове са богати на витамин С, съдържат още Витамин В6, Калций, Магнезий и фибри. Освен това са много ниско калорични и почти не съдържат мазнини. Освежаващият им аромат и сочността на тези плодове ги правят подходящи за хидратация на тялото в студените дни, особено за кожата ни, която е подложена на какви ли не изпитания. Същото важи и за останалите плодове от цитрусовото семейство - портокали, лимони и грейпфрути.

2. Дори да сте утолили вкуса си за бобовите растения, не ги забравяйте все още. Лещата и бобът са богати на фибри и антиоксиданти. Освен това имат висока хранителна стойност, която ще Ви осигури необходимата енергия в студените дни. Подправете ги с малко лют пипер, за да се сгреете, или добавете богати на витамин С чушки.

3. Зимата е сезонът на консервите. Макар и често обект на противоречиви мнения, туршиите са традиция за българите през студените месеци. Е, според повечето специалисти, в умерени дози те могат да бъдат и много полезни. Ферментацията може да увеличи концентрацията на някои витамини като А, D, E и K. Запазват се и приблизително същите стойности на фибрите. Предимството на консервираните зеленчуци е фактът, че те действат като естествен пробиотик, който е ценен в сезона на грипа и след тежките трапези по празниците. Те регулират действието на отделителната система, успокояват стомашните проблеми и подсилват имунитета.

4. Рибата и морските дарове също са особено полезни през зимните месеци, тъй като осигуряват омега-3 мастни киселини. Те помагат в борбата с възпаленията и подсилват естествения имунитет на тялото ни. Освен това са засищащи и богати на цинк.

5. Празът също попада в категорията “суперхрани за януари”. Ароматното луково растение е богато на диетични фибри, желязо и витамин С. 100 грама съдържат едва 61 калории, но изобилие от витамините А и В6. Луковите зеленчуци подсилват имунитета и загряват тялото.


ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега