Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

6 здравословни причини да похапнем сладки картофи

6 здравословни причини да похапнем сладки картофи

Сладките картофи са богат източник на витамините С, А и В комплекс.

Сладките картофи са много далечен роднина на добре познатите ни златни картофи и на практика споделят с тях само името. Те произлизат от Централна и Южна Америка, но придобиват все по-голяма популярност и у нас. Смята се, че са част от живота и трапезата на човека от поне 5 000 години.

Специфичният им сладникав вкус ги прави нестандартно допълнение към българското меню, но ако се колебаете дали да опитате, ето Ви 6 здравословни причини да го направите:

Сладките картофи са богат източник на витамините С и А, които са особено важни за имунната система, най-вече в навечерието на грипния сезон. Тези витамини са и задължителни за красива и здрава кожа и добро зрение.

Те са и много засищащи, но в същото време диетични. Порция от 100 грама съдържа около 86 ккал, от които 12,7 грама устойчива скорбяла, 4,2 грама захари и 3 грама фибри. Те съдържат и протеини и манган, калий и витамин В комплекс.

Сладките картофи са антиоксидантна бомба, което си личи от ярките им багри, пише "Health.com".

Тези зеленчуци имат и силно противовъзпалително действие на клетъчно ниво, показват изследванията. Забавянето на възпалителните процеси действа като превантивна мярка срещу множество хронични заболявания.

Сладките картофи спомагат за регулирането на кръвното налягане. Причината е голямото количество калий в тях. Той пречи на задържането на течности в организма и спомага за освобождаването на излишния натрий.

Специфичното нишесте в сладките картофи не се абсорбира от тялото. Консумацията му създава усещането за ситост, но без негативното натрупване, типично за консумацията на изобилие от въглехидрати. Устойчивата скорбяла е много подходяща при диети за отслабване, като в комбинация със спорт води до по-бързо изгаряне на мазнините.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега