Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

9 симптома на дефицит на желязо

9 симптома на дефицит на желязо

Един от тях е особено любопитен!

Сърцето Ви прескача, кожата Ви е суха и постоянно сте жадни? Тези симптоми може и да не Ви звучат като недостиг на желязо, но са сред сигналите, които тялото Ви изпраща именно при подобен дефицит.

Този елемент е един от най-важните в менюто на човека. Желязото се грижи за сърцето, за правилното функциониране на имунната система и участва в транспортирането на кислород из тялото. Затова е важно да не загърбвате симптомите на недостиг. Те може да не означават задължително дефицит, но поне са добра отправна точка.

Ето Ви някои от сигналите, с които тялото Ви моли за повече желязо в менюто:

1. Чувствате се перманентно уморени? Това е един от най-често срещаните симптоми на недостиг на желязо. Причината за това се крие в недостатъчното количество кислород. Мускулите Ви губят тонус и организмът търси откъде да си набави необходимата енергия.

2. Задухът също е симптом на дефицит на желязо, поради същата причина. Ако въздухът не Ви стига, може би не приемате достатъчно от този елемент.

3. Бледата кожа и бледият език също могат да бъдат знак, че страдате от недостиг на желязо. Причината за това е ниският хемоглобин, основна съставна част на който е този елемент. Именно той придава специфичния червен цвят на кръвта ни.

4. Ако непрекъснато изпитвате нуждата да тактувате с крака, дори в легнало положение вечер, това също може да бъде симптом. Недостигът на желязото води до промяна в циркулацията на кръв в тялото, а това, от своя страна, може да причини странни усещания по кожата и в мускулите.

5. Главоболие и замайване - те също са често срещан симптом. Отново причина за него е недостатъчното количество кислород, достигащо до мозъка. В резултат кръвоносните съдове се издуват и увеличават налягането в черепа. Това, на свой ред, може да доведе и до психологически проблеми - паник атаки, нервност, депресия, затруднена концентрация и др.

6. Чупливите нокти обикновено се асоциират с ниски нива на калций, но могат да бъдат и симптом на недостиг на желязо. Сухата кожа и коса също се получават от недостатъчно количество кислород, а това е резултат от недостиг на желязо.

7. Ако сърцето Ви прескача, това може да бъде знак, че се опитва да компенсира недостатъчното количество кислород. В този случай е най-добре да се консултирате с лекар веднага.

8. Подутият език, сухотата в устата и непрестанната жажда също може да са причинени от недостиг на желязо. Същото важи и за напуканите в ъглите устни.

9. Един от най-странните документирани симптоми е непрестанното желание да консумирате материали, които не са предназначени за храна - кубчета лед, картон, стъкло, пластмаса. Учените все още търсят обяснение на този феномен, пише "Healthista".

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега