Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

#StayHome: Пир по време на коронавирус с постна лазаня, веган шкембе чорба и супа топчета без месо

#StayHome: Пир по време на коронавирус с постна лазаня, веган шкембе чорба и супа топчета без месо

Ако търсите вдъхновение за кулинарни приключения, днес Ви предлагаме три превъзходни рецепти, с които да изненадате семейството си с истинско пиршество.

Ден пореден от извънредното положение, а великденските пости продължават. Ако търсите вдъхновение за кулинарни приключения, днес Ви предлагаме три превъзходни рецепти, с които да изненадате семейството си с истинско пиршество. 

За тях се доверихме на специалистите от "Амко" - бургаският кулинарен клуб, който специализира в представяне на здравословно и пълноценно хранене. Те са изключително подходящи за сезона, тъй като са богати на зеленчуци, които влияят благоприятно на имунната система.

Ето ги и рецептите на "Амко":


ПОСТНА ЛАЗАНЯ

Необходими продукти:
1 кг тиквички,
100 гр брашно по избор,
1 консерва домати
1 стар лук
2 скилидки чесън
морков
босилек
риган
300 гр кашу
Кашкавал за настъргване
Индийско орехче
Сол

Начин на приготвяне:

Предварително накисваме кашуто поне за 2 часа. През това време приготвяме "корите" за лазаня. В тази рецепта те са заменени от филийки тиквичка. Те се нарязват, овалват в брашно и запичат върху хартия за печене с малко мазнина, в предварително загрята фурна.

През това време се приготвят доматеният сос и сосът веган бешамел. За целта блендираме доматите, лука, чесъна, моркова, ригана и босилека. След това ги слагаме на котлона да се сгъстят. Междувременно измиваме кашуто.

Ако нямате много мощен блендер го разделете на 2 части, всяка от тях се блендира до хомогенност със 300 мл вода сол и индийско орехче. Течността се сварява, за да се сгъсти.

Последната стъпка е сглобяването. В подходящ съд се слага майка част от доматения сос, редят се тиквичките, следва бял сос и по избор настърган кашкавал.  И така се нареждат всички продукти.
Лазанята се запича за 30 мин. в загрята на 180 градуса фурна.

"В рецептата почти не се използва мазнина. Ако обаче спазвате пълен пост, можете да изключите кашкавала и да го замените с малко количество олио или зехтин", споделя Елина Чекаларова - доброволец във фондация "За храната" и главен вдъхновител в "Амко".

ВЕГАН ШКЕМБЕ ЧОРБА

Необходими продукти:
200 гр гъби кладница
400 мл ядково мляко
2 с.л. мазнина за готвене
6 с.л. оцет
2 сухи чушлета
2 скилидки чесън
1 ч.л. червен пипер

Начин на приготвяне:

Задушаваме в мазнината почистените и накъсани гъби за около 4-5 мин. Налива се млякото и солта.  Сместа трябва да пори към 20 мин на тих огън. Може когато е готова да се подправи с малко оцет, червен и черен пипер или да се направи класическата добавка от чесън, оцет и люти чушки.

"Така представена рецептата е достатъчна за две порции. За повече хора удвоете или утроете количеството от основните продукти", съветва Чекаларова.

СУПА ТОПЧЕТА

Необходими продукти:
за топчетата:
1/2 ч.ч. булгур
1/2 настърган морков
1/2 среден лук
сол
яйце
1 с.л. ленено семе
брашно за овалване
за течната част:
1 шепа булгур
1 шепа просо
1/2 морков
1/2 лук
малка тиквичка

Начин на приготвяне:

Булгурът се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода. Докато поеме, се настъргва 1 голям морков и се нарязва на ситно 1 глава лук. Половината количество от тях се слагат в тенджера и се заливат с 2,5 литра вода. Добавя се настъргана тиквичка.

Овкусявате със сол, малко къри и черен пипер. Добавяте шепа булгур и шепа просо. Оставяте да ври, а през това време оформяте топчетата.

Към набъбналия булгур добавяте останалите моркови, лук, сол, кимион и накиснатото ленено брашно. Оформяте топчета, които се овалват в брашно. Добавят се към останалите продукти в тенджерата и се вари 20-30 мин.

При желание може да се застрои.

"Ако не разполагате с тиквички, можете да ги пропуснете. Предвид обаче необходимостта да подсилим имунитета си, е препоръчително да увеличите количеството плодове и зеленчуци, които включвате в диетата си", изтъква ръководителката на Кулинарен клуб "Амко".

Още интересни рецепти можете да откриете на Facebook страницата на клуба.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега